Gå til innholdet

FIRST AllWeather: Kombinasjonsfondet for både uvær og solskinn

Vi tilbyr kombinasjonsfondet FIRST AllWeather til våre kunder. Forvalter Erik Haugland presenterer fondet, hvordan aksje- og rentefordelingen velges ut og vi snakker om fondets solide utvikling under coronavirusutbruddet.

FIRST Fondenes kombinasjonsfond AllWeather er utformet med hensyn til markedets uforutsigbare svingninger. Fondet mikser til enhver tid aksjer og rentepapirer for å gi levere best mulig risikojustert avkastning.

- Ambisjonen vår er å levere minst aksjemarkedets generelle avkastning, men med betydelig lavere risiko. Det er en ambisiøs målsetting. Måten vi gjør det på er ved en aktiv risikostyring i fondet over en investeringssyklus. Det betyr i første rekke å gjøre en aktiv allokeringsstrategi mellom de ulike aktivaklassene og markedene fondet investerer i, som norske eller utenlandske aksjer, sikre obligasjoner, high yield-obligasjoner. Vi varierer andelen over tid for å skape en best mulig risikojustert avkastning, sier forvalter Erik Haugland.

Fondet bruker en fordeling på 50 prosent aksjer og 50 prosent renter som utgangspunkt, men har mulighet til velge alt mellom 0 og 100 prosent aksjevekting.

- Aktivaallkoeringen er sentral for å oppnå ambisjonene i fondet. Det impliserer egentlig en grad av at vi forutser markedsbevegelser. Det kan høres veldig ambisiøst og egentlig ganske uoppnåelig ut, men det er noen premisser som er veldig viktige. Det første er at vi på kort sikt ikke har noen tro på at man kan forutse markedsbevegelser. Vi har et langsiktig perspektiv og bruker en mer kvantitativ metode som vi følger på en veldig disiplinert måte, sier Haugland.

I intervjuet går Haugland nærmere inn på metoden og hvordan fondet knapt falt samtidig som aksjemarkedet falt over 30 prosent etter virusutbruddet i fjor.

- Vi gikk inn i 2020 med en relativt lav aksjeandel, og vi hadde gradvis justert den ned over tid. Selvfølgelig forutså vi ikke pandemien, men vår lave aksjeandel var en funksjon av at verdsettelsen i markedet begynte å bli ganske høy, og slik vi så det ut fra vår modell, var økonomien i en moden fase. Da var det naturlig at vi gradvis justerte ned aksjevekten, sier han.

Kjøp FIRST AllWeather i vår handelsløsning, og se mer informasjon om fondet på FIRST Fondene sine nettsider.

Vi tilbyr et bredt utvalg av FIRST-fond. Se hele listen på våre fondssider.

Et av FIRST-fondene vi tilbyr er bærekraftsfondet FIRST Impact. Se forvalter Ole André Hagen fortelle om fondets investeringsstrategi, grønne profil og hvordan fondet skiller seg fra andre ESG-rettede fond:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.