Gå til innholdet

LEI - Viktig for alle selskapskunder

Nye EU-regler pålegger Pareto og samtlige andre verdipapirforetak i EU/EØS å innhente en LEI - Legal Entity Identifier for alle foretakskunder. Handler du gjennom et selskap må du skaffe deg en slik.

Fra nyttår vil de nye EU-reglene MiFID II/MiFIR tre i kraft. Disse medfører at samtlige ikke personlige kunder (selskaper, stiftelser etc) må identifiseres gjennom et unikt nummer, (en såkalt LEI - Legal Entity Identifier) for å kunne handle gjennom et verdipapirforetak. Dette er altså ikke noe som er unikt for våre kunder, men vil være lovpålagt for alle verdipapirforetak (banker, meglerhus, fondsforvaltere etc).

Pareto Securities har startet prosessen med å samle inn LEI for våre foretakskunder, og det ble forrige uke sendt ut en e-post om dette:   

LEI - Legal Entity Identifier

Pareto Securities AS, med datterselskap i Sverige, Finland og UK samt filialer i Danmark, Frankrike og Tyskland, (tilsammen “Pareto Securities”) er som verdipapirforetak autorisert og regulert av de respektive lands tilsynsmyndigheter. Som sådan vil Pareto Securities være underlagt de nye EU MiFID II/MiFIR bestemmelsene som vil bli innført 3. januar 2018. I følge disse forskriftene er vi nødt til å innhente en såkalt Legal Entity Identifier ("LEI") fra juridiske personer.

Om du er usikker på om deres firma allerede har en LEI? Søk i LEI-registeret du finner her.

LEI er en 20 karakterer lang alfanumerisk kode (basert på ISO 17442) som tilordnes juridiske personer for på entydig vis å identifisere motparter i finansielle transaksjoner. LEI må skaffes til veie hos en autorisert LEI-utsteder. Dette gjør man ved å opprette konto og fremlegge søknad om LEI hos en slik utsteder. LEI blir utstedt etter at utstederen har kontrollert informasjonen dere har oppgitt.

Hvordan skaffe en LEI

Om man ikke allerede har en LEI må man skaffe det. Selskaper kan søke om LEI på en av de følgende hjemmesider:

Det fins også flere alternativer. Listen over andre organisasjoner som er autorisert til å utstede LEI, kan du finne her.

Prisen for opprettelse av LEI er omtrent EUR 150. Det påløper også et årlig gebyr på omtrent 2/3 av opprettelsesgebyr.

Viktig: Må ha LEI for å handle etter 3.januar 2018

Kunder må skaffe seg et LEI-nummer for å kunne fortsette å handle gjennom verdipapirforetak som er under tilsyn i EU/EØS. Vi ønsker derfor at du skaffer et LEI-nummer og sender det til oss innen 1. november 2017. Vi blir nødt til å stenge ned deres handlekonto om dere ikke har oppgitt LEI-nummer til oss, eller om LEI er inaktivt ifølge LEI-registeret, når MiFID II trer i kraft 3. januar 2018.

Kunder som har spørsmål om dette bes ta kontakt med sin kontakpterson hos Pareto Securities. Vennligst send deres LEI nummer(e), sammen med juridisk navn på selskapet til PSLEI@paretosec.com så fort som mulig.

Sider med mer informasjon:

PS: Mange Nordiske kunder vil trolig velge NordLEI som utsteder. Artikkelforfatteren har selv klikket seg gjennom denne siden for å opprette LEI til sitt investeringsselskap. Dette gikk stort sett greit, men punktene om selskapsstruktur er litt dårlig forklart. Er man del av et konsern må man fylle ut postene under relasjonsinformasjon merket "direkte forelder" og "endelig forelder". Har du personlig AS skriver du bare inn din selskapsadresse her og velger "naturlig personer" fra rullgardinmenyen. Man kommer ikke videre med å la feltene stå blanke.

Om man glemmer å fylle ut noe vil det komme opp et rødt merke som indikerer dette, og man kan da fortsette inntil man kommer til betalingssiden. Man får der informasjon om utenlandsbetaling, som kan gjøres i NOK, SEK, EUR eller USD. Jeg valgte SEK og betalte 1041 SEK for første år med LEI. Selve nummeret vil man motta innen ca 1 uke av at Nordlei mottar betalingen.  

Kunder kan nå samle sine fond og aksjer hos Pareto, på vanlig konto eller den nye Aksjesparekonto. Med aktiv konto hos oss får du full tilgang til våre analyser og estimater på selskaper vi følger i Norge, Sverige og øvrige markeder. Les mer om våre tjenester her, eller benytt vårt velkomsttilbud under. Registrering med bank-ID på 3 minutter.

 

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.