Gå til innholdet

Utviklingen i nordisk TechSaaS: Fem egenskaper som gjør bransjen unik

Den nordiske teknologisektoren vokser hurtig, drevet av blant annet en høyt utdannet arbeidsstyrke, et svært digitalisert samfunn, effektive kapitalmarkeder og en ny generasjon av gründere som utvikler banebrytende løsninger.

Teknologi-underkategorien Software-as-a-Service, eller SaaS, ble nylig anslått til å vokse til 145 milliarder dollar innen 2022. SaaS-selskaper er gjerne svært skalerbare, ettersom de tilbyr programvaren sin gjennom abonnementer og skybaserte løsninger. Denne forretningsmodellen gir en kontantstrømfinansiering på forhånd og blir ofte belønnet med en svært høy kundelojalitet. Senior teknologianalytiker Fridtjof Semb Fredricsson vektlegger fem nøkkelegenskaper som skiller SaaS fra de fleste andre bransjer;

- (1) En programvareløsning inkluderer ofte lave investeringsbehov på forhånd, (2) nett-tjenester og produkter er svært skalerbare, (3) abonnementsmodeller sørger for forutsigbare inntektsstrømmer (ARR), (4) en høy andel av kostnadsbasen er faste, som legger grunnlaget for rask marginekspansjon, og (5) arbeidskapital fungerer som en finansieringskanal ettersom kundene betaler på forhånd.

Motvinden i 2021

Teknologisektoren har vært en av sektorene med høyest avkastning i aksjemarkedet, og Norden er ikke noe unntak. Pareto Nordic SaaS Index, som består av nesten 50 børsnoterte nordiske SaaS-selskaper, er opp rundt 390 prosent de siste tre årene. Sektoren har imidlertid ikke unnsluppet motvind i markedene. Fra all-time-highs rundt februar 2021 har norske SaaS-selskaper falt i gjennomsnitt 30 prosent, mens svenske SaaS-aksjer har fortsatt å stige høyere på børsen. Økte renter og en bredere sektorrotasjon fra vekst- til verdiaksjer har gitt negativt utslag på noen norske SaaS-aksjer.

- Vi har sett et verdsettelsesgap mellom de nordiske landene, hvor de svenske SaaS-selskapene generelt har kommet bedre ut. Vi ser også et større verdsettelsesgap mellom lønnsomme og ikke-lønnsomme selskaper sammenlignet med for ett år siden. Sektoren har kommet ned fra tidligere topper, men det er viktig å ikke glemme at de fleste av disse selskapene fortsatt leverer høy lønnsom vekst. Jeg ser mer på situasjonen som en knekk på den lange veien mot digitalisering og en mulighet til å plukke noen grunnleggende sterke selskaper som urettferdig har fulgt den siste negative trenden, sier Fredricsson.

Et klarere bilde av utvikling og vekst: Å holde oversikt på sektorytelsen ned til detaljene kombinert med en stadig økende investorinteresse var driveren bak Fredricsson og teknologiteamets nyeste idé; tidenes første nordiske SaaS-aksjeindeks: Pareto Nordic SaaS Index.

Digitale vekststrategier

Nordiske selskaper er godt posisjonert for fortsatt suksess i den digitale overgangen, og Anton Wester, partner i Pareto Securities, mener at den nordiske IT-infrastrukturen er nøkkelen. Fiber- og internettpenetrasjonen i Sverige og Norge, på henholdsvis 62 og 51 prosent, mens Tyskland og Storbritannia kun er rundt 5 prosent.

- De nordiske landene er digitalt avanserte, har en sterk gründerånd og et risikovillig finansmarked. Kombinasjonen avler frem et bredt spekter av europeiske ledere med sterk vekst, sier Tarjei Mellin-Olsen, partner i Pareto Securities.

Vekststrategier er spesielt relevante for nordiske SaaS og teknologiselskaper nå. Sentrale utfordringer selskapene står overfor er spørsmålet om hvor og hvordan de skal vokse. Vi tar opp disse og mange andre sentrale spørsmål på vår årlige Nordic TechSaaS-konferanse 10. og 11. november 2021.

Vi ser frem til å følge sektoren som vokser ut av Norden og inn i det bredere europeiske og internasjonale markedet.

Norske tek-aksjer på konferansen

Carasent KJØP/SELG
CSAM KJØP/SELG
Cyviz KJØP/SELG
EcoOnline KJØP/SELG
House of Control KJØP/SELG
Kahoot  KJØP/SELG
Link Mobility KJØP/SELG
Meltwater KJØP/SELG
Mercell KJØP/SELG
Mintra KJØP/SELG
Pexip  KJØP/SELG
Play Magnus KJØP/SELG
Q-Free KJØP/SELG
Questback KJØP/SELG
Skitude KJØP/SELG
Smartcraft KJØP/SELG
Techstep KJØP/SELG
Zalaris KJØP/SELG
Ørn Software KJØP/SELG

Svenske tek-aksjer på konferansen

24SevenOffice KJØP/SELG
Acast KJØP/SELG
Addnode Group KJØP/SELG
Crayon KJØP/SELG
Linkfire KJØP/SELG
Litium KJØP/SELG
Modelon KJØP/SELG
Nepa KJØP/SELG
Physitrack  KJØP/SELG
Sleep Cycle KJØP/SELG
Storytel KJØP/SELG
Tourn International KJØP/SELG

 

Vårt analyseteam dekker en lang rekke nordiske SaaS-selskaper - se hvilke her. 

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.