Gå til innholdet

Energi ETF'er i USA

I USA finner du mange børsnoterte fond som gir eksponering mot ulike segmenter innenfor Oljel- og Energisektoren her er en oversikt.

Vi publiserte i går et innlegg om Energi-ETF'er notert i Europa. Om du handler på Aksjesparekonto eller vil eie verdipapirer som omfattes av den skattemessige Fritaksmetoden når du handler gjennom et AS Investeringsselskap er det disse du må se på. Der finner man eksempelvis tilgjengelig XDWO som følger MSCI World Energy Index eller EXH1 som følger STOXX Europe 600 Oil & Gas index. Dette er begge brede fond, som inneholder de største Oljeselskapene i hhv. Verden/Europa.

Utvalget i ETF'enes opprinnelsesland, USA, er imidlertid større og mer spesialisert. Denne artikkel trekker frem de mest aktuelle ETF'ene i hvert segment av Oljeleting og Oljeutvinning (E&P) eller Olje-Service. I mange tilfeller er det flere varianter fra forskjellige konkurrerende leverandører. Vi viser da den mest kjente/omsatte, men kan også trekke frem noen alternativer. 

Store Energi-ETF'er

Den eldste (startet 1998) og fortsatt største i markedsverdi er Energy Select Sector SPDR Fund med ticker XLE. Denne ETF'en gir en fin eksponering mot hele bredden i sektoren, da den inneholder både store E&P oljeselskaper (Exxon 23% av fondet, foran Chevron 16%), store on-shore oljeselskaper som EOG Resources (4,6%), de største oljeserviceselskaper (Schlumberger 4,4%, Halliburton 2,6%) og oljeraffinerier (Valero 3,5%). Årlig forvaltningskost i ETF'en er lave 0,13%.

Nesten like stor i daglig omsetning er fondet SPDR S&P Oil & Gas Exploration & Production med ticker XOP fra samme leverandør. Dette har vært handlbart siden 2006 og dekker et jevnere utvalg av mindre selskaper innen E&P børsnotert i USA. Det er trolig færre kjente navn for nordmenn her, men en mye jevnere vekting blant topp 10 posisjoner. Størst i fondet i skrivende stund er California Resources Corporation med 2,03%, mens minst på topp 10 listen er Carrizo Oil & Gas med 1,81%. På tredjeplass finner man Chesapeake Energy, som noen kanskje kjenner igjen fra Equinors (dengang Statoils) oppkjøp av gassressurser i USA. Årlig forvaltningskost i dette fondet er 0,35%.

XLE og XOP innhold pr. 29.07.2018 - Kilde Infront
Topp 10 posisjoner XLE (øverst) og XOP - Kilde Infront

Oljeservice ETF'er

Investorer i Oil Service er vant til å se på den amerikanske sektor-indeksen OSX - PHLX Oil Service Index. Det fins så vidt vi kan se ingen god og likvid ETF som 100% følger denne indeksen. Fondet VanEck Vectors Oil Services ETF med ticker OIH er mest aktuell. Fondet har vært på børsen i USA lenge, men eksisterte opprinnelig i en annen struktur. I 2011 ble det tatt over av den store ETF-leverandøren VanEck og gjort om til en standard ETF. Innholdet og vektingen representerer godt de største aktørene innen Oil Service, med Schlumberger 19,2%, Halliburton 15,5%, og TechnipFMC, Tenaris og Transocean alle med omtrent 5%.

Nærmeste alternativer i sektoren er XES - SPDR S&P Oil & Gas Equipment & Services ETF eller IEZ - iShares US Oil Equipment & Services ETF. Begge disse er har omtrent samme innhold som OIH, er dog av ca 1/4 størrelse og har vesentlig mindre daglig handel.   

OIH - VanEck Vectors Oil Services ETF innhold

Andre aktuelle

Det handles en ETF ved ticker/navn IXC - iShares Global Energy ETF i USA, som følger S&P Global Energy Sector Index. Denne har omtrent eksakt samme innhold som den tysk-noterte World Energy ETF'en XDW0 som vi omtalte i artikkelen om europeiske energi-ETF'er. Er du ute etter bredest mulig sektoreksponering er denne eller den tysknoterte et naturlig valg.

Av de smalere og spissere ETF'ene for spesielt interesserte vil vi nevne FRAK - VanEck Vectors Unconventional Oil & Gas ETF. Som tickeren indikerer så er dette selskapene som driver med landbasert oljevirksomhet der "Fracking" eller hydraulisk oppsprekking tas i bruk. 
Videre gir CRAK - VanEck Vectors Oil Refiners ETF eksponering mot de som raffinerer oljeproduktene. Sistnevnte har i likhet med vår nordiske raffineri-aksje Neste Corp. (Finland) hatt betydelig medvind de senere år. 

CRAK - VanEck Vectors Oil Refiners ETF siste 2 år. Kilde Infront.
CRAK - VanEck Vectors Oil Refiners ETF siste 2 år - Kilde Infront

Praktisk handel i ETF'er

Vi beskrev dette temaet fyldigere i vår artikkel om Europeiske Energi-ETF'er, og det fins mer info (inkludert video) i vårt ETF-Senter.

Et punkt som er verdt å nevne i forhold til handel i US-noterte ETF'er er imidlertid at informasjonen om fondene ikke nødvendigvis er på samme format som det kreves i EU, og fondene er (som oftest) heller ikke registrert/godkjent for markedsføring i EU/EØS. Vi markedsfører de heller ikke, og har ingen bindinger til leverandørene bak disse produktene. De er vanlige børshandlede, ugearede verdipapirer som handles på amerikansk børser på samme måte som amerikanske aksjer, og små og store kunder har handlet disse i mange år. Vi tilbyr handel i USA, og hindrer ikke kunder i å kjøpe disse instrumentene, om de ønsker. Meget god og fyldig informasjon om fondene er som regel tilgjengelig på fondenes hjemmesider, som man finner via et enkelt søk på Google, eller via gode søkeverktøy som f.eks. www.etfdb.com. Det er viktig å orientere seg godt før man kjøper noe, enten det er en aksje eller en ETF, eller et tradisjonelt handlet fond.

På sistnevnte nettside finner du forøvrig denne liste over US-listede Energy Equities ETFs, inkludert alle overnevnte ETF'er og linker til leverandørenes nettsider. Skulle du ønske en oversikt over muligheter for gearet, invers (short) eller endog gearet invers eksponering vil denne (eksterne) artikkel gi en oversikt. Det fins verktøy for ethvert markedssyn i det amerikanske markedet, men det er viktig å orientere seg om hvordan disse virker. Alle ETF'er omtalt i denne artikkel er vanlige "long only" børshandlede fond.

PS: Denne artikkel er ment å orientere om et antatt interessant tema, og er ikke en konkret kjøp- eller salgsanbefaling på noen av de nevnte instrumentene. Børsnoterte verdipapirer utenfor Norden er kun tilgjengelige i våre mer avanserte handelsverktøy, og komplett informasjon om disse er tilgjengelig på leverandørenes hjemmesider (tips: Google navnet på fondet, og du får opp disse). Du finner Paretos fundamentale anbefalinger på vår kundeweb. Se mer om hvilke analyser du får tilgang til som kunde hos Pareto her

Toppbilde: Pixabay


 

Attraktivt nykundetilbud - Pareto Securities

Vi har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. Opprett en aktiv konto, og du kan handle til minimumskurtasje NOK 19,00 (0,03%) på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får du en kostnadsfri test av den populære handelsapplikasjonen Web Trader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com

 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev