Gå til innholdet

Viktige endringer i handelsregler på børsen

Med nytt handelssystem på Oslo Børs følger nye regler for handelsstopp (pausing) av aksjer, og ny funksjonalitet etter sluttauksjonen.

Oslo Børs har blitt en del av det europeiske børsfellesskapet Euronext, og byttet 30.11.2020 handelssystem til Optiq for å være på samme plattform som de andre børsene i alliansen. Som beskrevet i en tidligere artikkel medførte endringen bytte av en rekke tickere (kortnavn) på norske selskaper, samt at markedsplassene Merkur Market og Oslo Axess nå heter Euronext Growth og Euronext Expand. 

Som en del av harmoniseringen er prosessen for pausing av handelen i aksjer ved store kursbevegelser nå endret noe. 

 

  Aksjetype Dynamisk grense* Statisk grense**
Grense OBX-aksjer og liknende (AEX, BEL 20, CAC 40 etc) +/- 3% +/- 8%
Grense Andre aksjer +/- 5% +/-10%
Minimum lengde pause Alle kontinuerlig handlede aksjer 3 minutter 3 minutter
Minimum pauselengde for flere pauser i samme retning OBX-aksjer og liknende på andre Euronext børser 3 minutter 10 minutter

 * Dynamisk grense er basert på en dynamisk referansepris, og oppdateres kontinuerlig med hver nye handel gjennom handelsdagen. Regelen sikrer at handelen pauses automatisk dersom en ny pris avviker +/- 5% fra den forrige, eller +/- 3% for aksjer som er med i flaggskip-indekser som OBX.

** Statisk grense er basert på en statisk refaransepris. Dette er prisen aksje åpnet på i den gjeldende handelsdag, eller den siste referansepris fra forrige handelsdag (sluttkurs). Dette sikrer at aksjen pauses dersom den beveger seg +/- 10% gjennom dagen, eller +/-8 dersom aksjen er med i flaggskip-indekser i sitt marked.

Pausing og åpning

Nytt er også at aksjene som er pauset åpnes direkte for handel etter pausen, uten at det gjennomføres en ny åpningsauksjon på samme måte som tidligere. I praksis blir resultatet dog det samme. En pause kan også bli lengre enn det som står oppgitt her, da det er markedsovervåkningen på Euronext som manuelt åpner aksjen for handel, og ikke automatisk åpning etter en gitt tid.

Endringer etter sluttauksjon

Nytt er også at "Trading at last" perioden varer fra rett etter sluttauksjonen (som er 16:25:00 - 16:25:30) helt frem til 16:30:00. Dette betyr at umatchede ordre som ikke slettes kan matche på sluttkurs i denne perioden, og man kan legge inn nye ordre på denne pris i hele denne perioden. 

For mer og detaljert informasjon om de nye handelsreglene:

Vi håper dette kan kaste lys over saken.


Attraktivt nykundetilbud

Vi har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. Opprett en aktiv konto, og du kan handle til minimumskurtasje NOK 19,00 (0,03%) på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får du en kostnadsfri test av den populære handelsapplikasjonen Web Trader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com

 

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.