Gå til innholdet

Paretos optimale: Tull som teller

Hvor kraftig er en kursøkning på 20 kroner? Vær så snill, ikke svar 20 kroner, skriver Pareto Asset Managements Finn Øystein Bergh i spalten Paretos optimale.

Dette er en gjestekommentar fra Pareto Asset Management.

På min iPhone har jeg en ferdig installert børs-app. Den gir meg kurser på de aksjer og indekser jeg måtte ønske. Men den har en irriterende ulempe: Kursendringer oppgis bare i kroner, dollar og indekspoeng, ikke i prosent.

Tror du meg hvis jeg sier at sånt kan påvirke aksjekursene?

Vi mennesker er ikke så rasjonelle at vi klarer å skille tydelig mellom kroner og prosenter. La oss si at du kjører et kvarter for å spare 100 kroner på bensin. Ville du kjørt et kvarter for å spare 100 kroner på en dyr sofa?

Ikke det? Besparelsen, altså timelønnen, er jo den samme.

Omvendt er det mange i aksjemarkedet som tenker kroner, eller snarere dollar, der de åpenbart burde tenke prosenter. Flere enn undertegnede har nok hatt en fornemmelse av akkurat det, men nå får vi fin bekreftelse fra en fersk artikkel i Journal of Finance.

Artikkelen bygger på inntil 90 års data fra det amerikanske aksjemarkedet og byr på følgende konklusjoner:

  • Aksjer med lavere nominell kurs har høyere volatilitet og høyere beta.
  • Volatiliteten øker etter en tidligere annonsert aksjesplitt og faller etter en omvendt splitt.
  • Aksjer med lavere aksjekurser reagerer også sterkere på egne selskapsnyheter.

Og vi snakker om sterke effekter: En dobling av den nominelle aksjekursen er forbundet med 20-30 prosent lavere volatilitet, beta og respons på nyheter om selskapet. Det gjelder også store selskaper, ikke bare små.

Og nei, det skyldes ikke at aksjer med lavere markedsverdi (som ofte svinger mer) har lavere nominelle kurser. Dette har de kontrollert for.

Noen av disse pussighetene er godt kjent fra før. Det fikse med denne artikkelen er at den tydeliggjør en plausibel årsak: manglende evne til å skille prosenter og dollar.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Finn Øystein Bergh. Foto: Pareto Asset Management

 

Altså: En kursøkning fra 100 til 150 er like kraftig som en økning fra 120 til 180. Det håper jeg du visste. Men slik er det tydeligvis mange som ikke tenker. De handler i alle fall ikke deretter.

Slik får vi også en mulig forklaring på andre pussigheter, som at volatiliteten øker for aksjer som har gått dårlig. Kanskje det bare skyldes et lavere kurstall? Og, forresten, hvordan har det seg at analytikere gjerne har mer aggressive estimater for aksjer med lavere kurs?

Sånt blir litt mindre pussig når vi kan påvise begrenset tallforståelse hos presumptivt svært rasjonelle aktører. Her bør jeg vel tilføye at effekten er lavere for aksjer med en større andel institusjonelle eiere, men borte er den ikke.

Og dette var hundre og femte vers, eller deromkring, i sangen om det perfekte markedet.

PS: Neida, det er ikke så vanskelig å endre visning i appen. Men standard visning er i kroner, dollar osv. Det sier noe om hva utviklerne har tenkt på som den mest etterspurte informasjonen.

Bredt fondstilbud

Pareto Asset Management tilbyr ni fond gjennom våre handelsløsninger:

Alle fondene vi tilbyr finnes her.

Vi har en fast lav plattformavgift på alle fond på 0,2 prosent. Les mer om vår prismodell på fond. 

Attraktivt nykundetilbud

Vi har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. Opprett en aktiv konto, og du kan handle til minimumskurtasje NOK 19,00 (0,03%) på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får du en kostnadsfri test av den populære handelsapplikasjonen Web Trader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Pareto Securities AS fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet i denne artikkelen. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiko, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com

 

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.