Gå til innholdet

Investeringsmuligheter i Euronext

Med Oslo Børs med i Euronext åpnes nye muligheter. Vi ser på saken.

Børsen nederst i Tollbugata har blitt en del av Euronext en større europeisk enhet, med dype historiske røtter og hovedkvarter i Amsterdam. Så tidlig som i 1602 ble Amsterdambørsen stiftet av verdens første aksjeselskap, det Nederlandske Øst-India Kompani (Verenigde Oostindische Compagnie, VOC). Man ønsket rett og slett en markedsplass for handel i selskapets aksjer og obligasjoner. På denne tiden var Nederland verdens rikeste land, og en ledende skipsnasjon. En artig funfact er at landet var en av Norges største handelspartnere på den tiden. Amsterdam står på påler av norsk tømmer, og Amsterdam ble av noen endog regnet som Norges største by på den tiden – I form av å være den by det bodde flest nordmenn i. Perioden i Norges historie fra omkring 1500 til 1800 kalles også «Hollendertiden».

I september 2000 ble Euronext skapt ved at børsene i Amsterdam, Brussel og Paris slo seg sammen til en enhet. Siden den gang har børsen i Dublin blitt en del av Euronext i 2018, mens Oslo Børs fulgte i 2019. I oktober 2020 inngikk Euronext også en bindende avtale om å kjøpe børsen i Italia, en transaksjon som vil bli gjennomført første halvdel av 2021.

Flere valg på menyen – til lav pris!

Mange av våre kunder handler allerede daglig aksjer på de andre nordiske børsene, samt i USA. Euronext har vært mer ukjent, men det er på tide å gjøre noe med. Det er mange interessante aksjer i handel på disse børsene, og utvalget av ETF’er – Børshandlede fond – er også stort. Særlig det siste bør være interessant for norske investorer som handler fra Aksjesparekonto (ASK). Man kan ikke handle US-noterte ETF’er fra en slik konto, men mange av de amerikanske ETF’ene også er notert på Euronext børser, i EUR og med Europeisk registreringsnummer (ISIN). Disse kan handles på ASK.

Pareto Securities gir deg nå muligheten for å få sanntidskurser på alle børsene i Euronext – med full ordredybde – fra kun 25,- pr måned via WebTrader, Active Trader og våre mobil-app’er. Kurtasje for handel er den vanlige for europeiske aksjer

Nedenfor finner du noen aktuelle verdipapirer fra Euronext børsene. For å finne de fulle markedslister med både aksjer og ETF'er i WebTrader kan du gå til Meny / Verktøy / Markedsliste.

Nederland – Amsterdambørsen – Største aksjer etter markedsverdi

Selskap Ticker Bransje Kommentar
ASML Holding ASML Tech - semiconductors Også notert i USA og er en del av NASDAQ 100
Prosus PRX Tech Sosiale media og mye mer
Unilever UNA Konsum Konkurrent av Orkla
Royal Dutch Shell RDSA og B Energi, Olje og Gass Dette er "Shell". 
Heineken HEIA Drikkevarer Blant annet det kjente ølet

 

Nederland – Amsterdambørsen – Aktuelle ETF'er

Navn Ticker Kommentar
Vanguard S&P 500 VUSA Amerikanske S&P 500 i EUR
iShares MSCI World IWDA Eksponering mot verdensindeksen MSCI i EUR
NN Enhanced Index Sustainable Equity Fund NNESA Globalt ESG Fond
iShares NASDAQ 100 CNDX Amerikanske NASDAQ 100 i EUR
iShares Core MSCI Europe IMEU Eksponering mot et bredt utvalg large-cap aksjer i Europa

 

Frankrike – Parisbørsen – Største aksjer etter markedsverdi

Selskap Ticker Bransje Kommentar
LVMH MC Klær og Mote Möet Hennessy Louis Vuitton
L'Oreal OR Personlige produkter Skjønnhet og hår
Merc & Co MRK Helse Bred farmasi
Total FP Energi Olje, gass, kjemi
Sanofi SAN Helse Bred farmasi

 

Frankrike – Parisbørsen – Aktuelle ETF'er

Navn Ticker Kommentar
Lyxor ESTOXX50 MSE Eurostoxx 50
Invesco EQQQ IVZ EQQQ Amerikanske NASDAQ 100
Amundi ETF EF Asia AASI MSCI Emerging Markets Asia Index
Lyxor ETF NSDQ Lev LQQ 2 x NASDAQ 100 ("Bull NADAQ")
Lyxor ETF CAC 40 CAC Den franske Paris CAC 40 indeksen

 

Belgia – Brusselbørsen – Mest handlede aksjer

Selskap Ticker Bransje Kommentar
AB Inbev ABI Bryggeri Anheuser-Busch Inbev (Budweiser etc)
KBC Group KBC Bank/forsikring Belgia, Tsjekkia og internasjonalt
Umicore UMI Spesialkjemikalier Materialteknologi
Argenx SE ARGX Farmasi Biotech, Immunoterapi
Euronav EURN Tank Peer av Frontline

Kilde for toppbildet: Pixabay ved kdg2020. Takk for lånet.


 

Attraktivt nykundetilbud - Pareto Securities

Vi har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. Opprett en aktiv konto, og du kan handle til minimumskurtasje NOK 19,00 (0,03%) på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får du en kostnadsfri test av den populære handelsapplikasjonen Web Trader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.