Gå til innholdet

Algoritmehandel av aksjer

Algoritmer er et nyttig verktøy for utførsel av større eller spesielle ordre. Hos oss kan du få tilgang til flere varianter av ordreutføringsalgoritmer.

Algoritmehandel (også kalt computerhandel) kan ta mange former. På den ene enden av skalaen finns de nær helautomatiske HFT-robotene som er programmert til å utnytte ørsmå svingninger i markedet og som opererer nærmest helt på egenhånd. I motsatt ende ligger tradisjonell manuell elektronisk handel, der du selv legger enkle parametere som pris og volum inn i computeren som sender ordren til markedet.

For deg som skal handle litt større ordre fins det imidlertid en interessant mellomting mellom disse, og det er algoritmer som automatiserer ordreutførelse gitt de parametere du ønsker for utførsel av ordren i forhold til pris, volum og oppførsel på markedsplassene. Hos oss kan du få tilgang til flere slike dersom du benytter Infront Active Trader, og handler aktivt i markedet. Har du mer sporadisk behov for utførsel av større ordre kan du gjerne ringe oss om dette, og våre meglere hjelper til med manuell ordreutførelse.

Her er noen eksempler på tilgjengelige algoritmer for ordreutførelse (ytterligere detaljer tilgjengelig ved forespørsel):   

TWAP

Denne forkortelsen står for Time Weighted Average Price, og betyr å utføre en ordre jevnt over et gitt tidsrom.

Passer til: Å minimere "market impact" og få en jevn pris gjennom dagen. 

Scenario: Kjøp 50.000 MHG gjennom dagen, eks. sluttauksjonen. 

TWAP algo for automatisk aksjehandel hos Pareto Securities

VWAP

Liknende algoritme som TWAP, men står for Volume Weighted Average Price. Betyr å handle på et volumvektet snitt over et visst tidsrom. 

Passer til: Å oppnå (nær) samme pris som gjennomsnittet i markedet over den tid du utfører ordren. Veldig vanlig blant institusjonelle kunder (aksjefond o.l.) som vil sikre at de får en like god pris som snittet i markedet når de handler.

Covert- Dark Only

Søker kun skjult likviditet gjennom å overvåke og handle på nettverket av dark-pools (dvs. markedsplasser der kjøp- og salgsinteresse ikke publiseres åpent). Inkluderer som tilvalg en "anti gaming" funksjon som pauser ordren dersom den oppdager ugunstige markedsforhold eller -oppførsel. Covert vil ikke vise aksjer på åpne markedsplasser, eller ta aksjer som vises der.

Passer best når: Du ønsker å fiske etter skjult likviditet på større ordre uten å påvirke det åpne markedet.

Trading scenario: Kjøp 100.000 NHY med limit 40,25 og betal aldri mer enn mid-spread pris. Aksepter ikke mindre fill enn 10.000 aksjer.

Covert Dark Only algoritme for handel gjennom Pareto Securities

Oasis

Dette er en av de mer avanserte algoritmene. Oasis tilpasser ordrene til variabelt volum, skiftende volatilitet, og svingende priser, slik man typisk kan se når man trader aksjer med "tynt" volum. Oasis kan variere hvor mye du deltar i markedet (realised participation rate), handler når den vurderer markedet som optimalt, og pauser ordren under antatt ugunstige markedsforhold. Oasis handler både på synlige markedsplasser (f.eks. Oslo Børs), og på usynlige markedsplasser (f.eks. Dark Pools, der interesse ikke postes åpent), men for å redusere signalrisk vil volum ikke postes (vises i ordreboken) på åpne markedsplasser.

Passer best til til: Å håndtere spredt/varierende likviditet i small-, medium-, og large-cap aksjer. 

Trading scenario: Kjøp 20.000 DNO. Unnå å påvirke tilbuds-/etterspørselskarakteristikkene til (den synlige) spreaden gjennom å kun aksessere de mest sannsynlige dark-pools, og ikke poste min interesse i det åpne markedet. Overvåk spreaden nøye for abnormal aktivitet, og ta nødvendig action i markedet når forholdene taler for det.

Oasis Algoritme for automatisk handel gjennom Pareto Securities

Catch

Catch er en likviditetssøkende algoritme som prøver å handle så raskt som mulig, så lenge den kan begrense markedspåvirkning. Den har som mål å "fange mikro-alpha", minske sjansen for front-running av dine ordre, samt redusere kostnadene (dvs. "slippage") ved trading. 

Passer best når: Du søker likviditet, men må være bevisst markedspåvirkning og sjans for front-running. Ønsker å være opportunistisk og gjøre ferdig ordren raskt om likviditet er tilgjengelig.

Catch Algoritme for automatisert handel gjennom Pareto Securities

Hvordan få tilgang til algoritmer

  1. Vær kunde hos Pareto Securities og benytte informasjonssystemet Infront Active Trader (se link for mer info og mulighet for gratis prøveperiode).
  2. Legg ordre manuelt gjennom megler dersom du mer sporadisk har behov for å legge denne type ordre.

Vi har laget kurtasjeklassen Pareto Trader med et oppsett spesielt tilpasset deg som handler mye (mer enn 50 sluttsedler i måneden). Er du ikke fullt så aktiv, men likevel handler mye kan kurtasjeklassen Pareto Premium være interessant. For kunder som handler sjeldnere, men med større ordre kan kurtasjeklassen Pareto Active passe. Alle disse kurtasjeklassene kan kombineres med vårt tilbud på verdipapirbelåning og intradagskreditt. Pris på bruk av selve algoritmene vil variere med hvilke betingelser du har, og ditt handelsmønster forøvrig.

Ta kontakt med vårt online-team for en uforpliktende prat, så finner vi det sett av betingelser og verktøy som passer best for deg. Du når oss på 24 13 39 39, eller ved å sende e-post.


Spesialtilbud til nye kunder 

Opprett en aktiv konto, og handle til minimumskurtasje NOK 19,- 0,03% på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får nye kunder kostnadsfri test av handelsapplikasjonen WebTrader (for PC og mobil), og tilgang til vår analyse i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer. Du kan ha både Aksjesparekonto og vanlig handelskonto hos oss. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Meld deg på vårt nyhetsbrev