Gå til innholdet

Månedens ti aksjer i modellporteføljen

Vår modellportefølje for norske aksjer steg 2,7 prosent i oktober, mens Hovedindeksen på Oslo Børs steg 2,5 prosent på samme tid. For november byttes fire av aksjene i porteføljen.

Drevet av et sentiment preget av sterke kvartalsresultater og stigende oljepris, steg modellporteføljen med 2,7 prosent i oktober. Hittil i år er porteføljen opp 35,1 prosent, mot 22,5 prosent for Hovedindeksen på Oslo Børs.

I løpet av oktober gjorde fem av ti aksjer det bedre enn Hovedindeksen, der Aker (opp 12,3 prosent), Austevoll (opp 10,0 prosent) og Bonheur (opp 9,7 prosent) bidro mest til oppgangen. På motsatt side trakk utviklingen i Norske Skog (ned 6,3 prosent), Frontline (ned 5,9 prosent) og Meltwater (ned 5,3 prosent) ned i oktober.

Få månedsporteføljen på e-post hver måned ved å melde deg på nyhetsbrevet nederst på siden.

Viktigste oppdateringer for porteføljen i november

Ser inngang i oljeaksje

På tampen av måneden falt BW Energy-aksjen markant, etter BW Offshore solgte seg ned i oljeselskapet. Kursfallet gir imidlertid en god inngang i aksjen, tror energianalytiker Tom Erik Kristiansen, som skifter ut oljeeksponeringen fra Panoro Energy til BW Energy.

- Vi mener kursnedgangen gir en attraktiv inngangsmulighet i et selskap som er ventet å levere sterk produksjonsvekst og fri kontantstrøm det kommende året. Med en raskt voksende produksjonsbase som støtter en fri kontantstrømsavkastning på 15 prosent til neste år og rundt 30 prosent i 2023 til 2025, med en oljepris på 85 dollar, estimerer vi en NAV på rundt 40 kroner per aksje. Vi ser dermed en signifikant oppside til dagens prising, sier Kristiansen.

Merk: Pareto Securities var involvert som Joint Lead Manager og Joint Bookrunner i BW Offshores blokksalg i BW Energy.

Stokker om innen fornybart

Med klimatoppmøtet COP26 i gang i Glasgow, forventer vi et fortsatt fokus på fornybaraksjer den kommende måneden og beholder eksponeringen mot sektoren. Ut går Bonheur, som erstattes av Cloudberry.

Mens Bonheur har vært sterk de siste månedene, har Cloudberry hengt etter sektoren. Med en voksende portefølje, mer kapasitet i produksjonen og fremdeles høye strømpriser, mener vi at Cloudberry er i en attraktiv posisjon fremover.

Comeback i publikasjonspapirmarkedet

Norske Skog forblir i porteføljen på tross av en nedgang på 6,3 prosent i oktober. Industrianalytiker Kenneth Sivertsen tror aksjen er et godt senssyklisk spill på publikasjonspapirmarkedet, som nå tar seg opp igjen etter en lengre nedtur.

- Det er ventet å gi en solid inntjeningsvekst i flere kvartaler fremover, som ikke er reflektert i aksjen etter vårt syn. I tillegg har selskapet en lovende portefølje med vekstprosjekter som aksjemarkedet enn så lenge priser til null. Vi tror derimot at disse initiativene vil få mer fokus i forbindelse med kapitalmarkedsdagen i november – som igjen kan gi en betydelig reprising av aksjen, sier Sivertsen.

Dobler i shipping

En annen aksje som beholdes i porteføljen tross nedgang i oktober er Frontline, som sank 5,9 prosent i løpet av måneden.

- Frontline var litt svakere enn markedet i oktober, da OPEC+ viste seg mer disiplinerte enn vi trodde, og opprettholdt den forsiktige tilbakeføringen av oljefat til markedet. Likevel har vi sett en liten forbedring i ratebildet, som vi tror fortsetter i november – og beholder derfor Frontline i porteføljen, sier analysesjef Eirik Haavaldsen.

Shippingeksponeringen økes i november ved at tørrlastrederiet Belships tas inn i porteføljevarmen.

- Belships har en raskt voksende flåte av ultramaxere. Selv om cape-ratene har korrigert en del ned, har ratene for mindre skip holdt seg atskillig bedre, og vi tror Q3-rapporten senere i måneden blir en skikkelig boost for selskapet – som kommer til å betale mye utbytte for andre halvår 2021, sier Haavaldsen.

Europris-trigger i vente

Europris kommer med tall for tredje kvartal torsdag 4. november. Det venter retailanalytiker Joachim Huse at blir en positiv trigger for aksjen, etter nylige varehandelstall fra SSB slo forventningene.

- Grunnet selskapets sterke posisjon i sitt segment og evnen til å levere sterkere tall enn markedet historisk, anser vi denne oppdateringen som positiv med tanke på Q3-tallene som kommer, sier Huse.

Dette er de ti aksjene i porteføljen for november:

1. Aker ASA

2. Austevoll Seafood

3. Belships

4. BW Energy

5. Cloudberry Clean Energy

6. Europris

7. Frontline

8. Gjensidige Forsikring

9. Norske Skog

10. Subsea 7

Les hele modellportefølje-oppdateringen og kommentarer på alle aksjene i porteføljen.

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.