Gå til innholdet

Enkel investeringsstrategi for fond

Hvordan fondsinvesteringer kan gjøres på en enkel måte.

Vi møter ofte folk som er interessert avkastning på sin kapital, men som ikke har tid og kunnskap til å følge med på enkeltaksjer. Det naturlige rådet er å henvise de til å velge investeringer i fond. Aksjefond er en enkel og fin måte å skaffe seg aksjeavkastning på, og det er også derfor vi åpnet et stort fondssenter med mer enn 300 fond sommeren 2017.

Det er fint med et stort utvalg, men hvilket fond skal man velge? Hvordan gå frem? 
Man kan faktisk gjøre det så enkelt som dette:

  1. Finn et fond du liker
  2. Kjøp det
  3. Sitt
  4. Ved nye innskudd: Kjøp mer i samme, eller velg et annet fond

Dette kan høres altfor enkelt og banalt ut, men det er egentlig ikke det. Man kan komme bra ut, og kanskje ganske langt i retning av det optimale resultat bare ved å gjøre noe så enkelt som dette. Det er selvsagt mulig å gjøre det mer komplisert for de som er spesielt interesserte, men det får bli temaer i fremtidige innlegg. La oss utdype litt på punktene over.

Finn et fond du liker

Vi har tidligere skrevet i mer detalj om hvordan et fond er bygget opp og forvaltes. I kortversjon kjøper du deg inn i en ferdig veldiversifisert portefølje, og betaler en forvaltningsavgift for at porteføljen skal kontinuerlig fulgt opp av en forvalter. Alt dette styres av en detaljert lovgivning som er forholdsvis lik i hele den vestlige verden. Det er riktignok betydelige forskjeller mellom fond, men det største langsiktige skillet er som regel mellom å ha pengene stående på en bankkonto, eller faktisk investere de i et fond. Det blir som når du skal drikke: Den største forskjellen er mellom å drikke vann eller drikke vin, selv om det utvilsomt er betydelige forskjeller på ulike typer vin.

Alle aksjefondene vi tilbyr i vårt fondssenter er gode fond. Med det mener vi at de over tid kan forventes å levere det forvalteren sier de skal levere. De gir god eksponering mot det underliggende markedet, og følger enten en indekstilnærming, diverse populære investeringsstrategier som er logisk fornuftige og har vist seg å fungere over tid, eller en kombinasjon av disse. 

Det kan være systematiske forskjeller mellom fondenes ulike investeringsstrategier, men det er mye opp til personlige preferanser å avgjøre hva som er best. Noen fond prioriterer å gi investorene en jevnere reise, og søker å ha lavere svingninger enn totalmarkedet. Velkjente strategier her er "lav volatilitet", "kvalitet" og "verdi". Andre søker høyere avkastning, men godtar større svingninger. Velger du strategier som "vekst", "momentum" og "progressiv"  finner du gode eksempler på dette i vårt fondssenter*. Vil du bare ha markedsavkastning kan du få dette til lavest mulig pris gjennom å velge indeksfond. Mange liker også å vurdere ulike regioner opp mot hverandre. Dette har også noe for seg, men i dagens sammenvevde verden, og gitt det faktum at de selskapene med høyest markedsverdi ofte er globale, er denne effekten kanskje mindre enn før.

Finn noe du liker selv, og som passer deg. Du skal være komfortabel med å eie det. Sjansen for at du velger noe som er skikkelig dårlig innenfor vårt utvalg er liten.

*Linkene over går til vår kundeweb, og til det fond innenfor nevnte kategori som pr. dagens dato scorer høyest på en vektet vurdering av en rekke kriterier. Vi har som mål å rulle ut dette verktøy på fondssenteret i løpet av 2018.

Kjøp det

Dette punktet refererer til spørsmålet om timing. Når skal man kjøpe? Skal man kjøpe alt på en gang, eller spre det over tid? Det er ikke noe fasitsvar på dette, annet enn å kjøpe jevnt over tid (f.eks. via månedlig sparing) er lurt. Ellers blir det mest et spørsmål om "market timing", og det er et tema som hører hjemme i et innlegg om mer kompliserte handelsstrategier. Man kan også si det er en handelsstrategi mer enn en investeringsstrategi.

Alle vet at aksjeverdier svinger, men de fleste av oss skal trolig være netto kjøpere av aksjer i mange år fremover. Å stå utenfor markedet er således også en stor risiko. Det blir som å bade i et fjellvann om sommeren. Skal du liste deg uti over lang tid under pindsel og plage, eller hoppe uti og få det overstått. Mange foretrekker det første, men du bygger mer cred og karakter hos deg selv og de som ser på av det siste.

Sitt

Når du først har kjøpt fondet er det intet poeng å sjekke kursen hver dag, om du ikke er opptatt av market timing (ref punktet over). Følg med en gang i blant for å se at forutsetningene for at du kjøpte fondet fortsatt er til stede (f.eks. at fondet ikke bytter forvalter), og ellers sitt stille.

Kjøp mer, eller noe annet

Når du på et senere tidspunkt skal inn med mer penger i markedet står du egentlig i samme posisjon som i punkt 1. Det enkleste valget er å kjøpe mer i fondet du allered eier, dersom du er fornøyd med det. Eller hvorfor ikke la det stå, og velge noe annet? Kjøpte du f.eks. et Norden- eller USA-fond for 5 år siden, så har du hatt en fin reise. Den er på ingen måte slutt, men kanskje tiden er inne for å også eie et fond eksponert mot Emerging Markets? Igjen er det ingen fasit på dette spørsmålet. Det kommer an på personlige preferanser, eller mer avanserte strategier som involverer "market timing".

Men det enkle er ofte det beste, i alle fall for de fleste. Og man kommer langt med det.

 

Kunder kan nå samle sine fond og aksjer hos Pareto, på vanlig konto eller den nye Aksjesparekonto. Med aktiv konto hos oss får du full tilgang til våre analyser og estimater på selskaper vi følger i Norge, Sverige og øvrige markeder. Analyser kan leses på nett, eller mottas på e-post umiddelbart ved publisering. Les mer om våre tjenester her, eller benytt vårt velkomsttilbud under. Registrering med bank-ID på 3 minutter.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.