Gå til innholdet

Energifond

Olje- og energiaksjer har falt til prisingsnivåer vi ikke har sett på mange år, og hos enkelte begynner dette å vekke interessen for å gå imot gjeldende negative sentiment. Vi har sett på hvordan.

02.03.2020 Oppdatert artikkel, der første versjon ble publisert 28. september 2018. Tidligere versjon av artikkelen omtalte også fondet Odin Energi. Dette har siden blitt fusjonert inn i Odin Global, og vi har derfor fjernet dette fra teksten, samt oppdatert annen info til status pr. mars 2020. 

Olje- og energiaksjer har globalt falt til nivåer vi ikke har sett på mange år, både med hensyn på prising i forhold til inntjening, og dividendeyield. Blant noen investorer vekker dette interessen for å forsiktig begynne å gå imot gjeldende negative sentiment, og man spør seg hvordan? Våre analytikere har fyldig dekning på enkeltselskaper innen sektoren, og Paretoporteføljen kan gi visse hint til hvilke selskaper de ser som mest aktuelle til enhver tid. Mange ønsker dog en bredere eksponering for eventuelle posisjoner, og det fins flere alternativer lett tilgjengelig. Ønsker man indeks-eksponering mot sektoren kan Energi-ETF'er i Europa eller Energi-ETF'er i USA være gode valg. Vil man gjøre slike investeringer gjennom tradisjonelle aksjefond, fins det også en kandidat tilgjengelig i Norge. Vi har sett på denne, og sammenlignet med en av Energi-ETF'ene under.

Fondsfinans Global Energi

Dette er et tradisjonelt aksjefond som investerer innen energisektoren globalt. Fondsfinans beskriver selv fondet på denne måte:

"Fondet investerer i selskaper innen energisektoren globalt. Dette omfatter alle energikilder som for eksempel olje, gass samt alle former for fornybar energi. Fondet kan investere i hele verdikjeden, herunder leverandører av varer og tjenester til energiproduksjon, inklusiv transport av energi. Fondet er aktivt forvaltet og følger ingen indeks. Minimum 80 % av fondets midler skal være plassert i aksjer. Investeringer i fremmed valuta blir ikke valutasikret. Fondets målsetting er å gi andelseierne høyest mulig absolutt avkastning."

På våre fondssider får vi blant annet opp denne informasjonen:

Fondsfinans Global Energi - Info fra Paretos Fondssenter, kilde Morningstar
Fondsfinans Global Energi - Innhold pr. 28.02.2020 - Kilde Infront/Morningstar

Fra dette ser vi at fondet i tråd med sitt mandat har en blanding av norske og utenlandske aksjer, og en blanding av Olje E&P og Oljeservice i porteføljen. Fondet tar 1% i årlig forvaltningskostnad, pluss 10% av avkastning over 10%, beregnet kvartalsvis, noe som er i lave enden blant aktivt forvaltede fond. 

Sammenligning energifond

XDW0 (ETF) i grønt mot Fondsfinans Global Energi i lilla, begge i NOK
Fondsfinans Global Energi (lilla) mog MSCI World Energy ETF'en XDW0 (grønt). Begge i NOK

Grafen over viser kursutviklingen på Fondsfinans Global Energi (lilla) mot en global energi-ETF som er notert i Tyskland, XDW0 fullnavn db-X MSCI World Energy ETF i grønt. Sistnevnte ble omtalt i vår artikkel om Europeiske Energi-ETF'er. Alle i NOK. Som vi ser er avkastningen på begge alternativene i skrivende stund (mars 2020) tilnærmet lik. Hva som er "best" må bli opp til den enkelte investor, da noen vil foretrekke det ene og andre det andre.

Fondsfinans Global Energi kan handles i Paretos Fondssenter, sammen med mer enn 350 fond av alle typer. Du finner fondet i kategoriene "Sektor" og "Global Aktiv", samt på listen for alle fond, og ved direkte søk. ETF'en XDW0 er notert i Tyskland. Det fins forøvrig tilsvarende ETF'er listet på europeiske børser, men XDW0 virker (i skrivende stund) å være den det er mest handel i. For å handle europeiske ETF'er må du benytte våre handelsapplikasjoner med tilgang til markeder utenfor Norden. Dette betyr Web Trader, Infront Active Trader eller vår mobil app. Ellers kan selvsagt også en megler hjelpe deg.

PS: Denne artikkel er ment å orientere om et antatt interessant tema, og er ikke en konkret kjøp- eller salgsanbefaling på noen av de nevnte instrumentene. Børsnoterte verdipapirer utenfor Norden er kun tilgjengelige i våre mer avanserte handelsverktøy, og komplett informasjon om disse er tilgjengelig på leverandørenes hjemmesider (tips: Google navnet på fondet, og du får opp disse). Du finner Paretos fundamentale anbefalinger på vår kundeweb. Se mer om hvilke analyser du får tilgang til som kunde hos Pareto her

Takker for lån av flott toppbilde fra: TRY, Equinor


Spesialtilbud til nye kunder 

Opprett en aktiv konto, og handle til minimumskurtasje NOK 19,- 0,03% på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får nye kunder kostnadsfri test av handelsapplikasjonen WebTrader (for PC og mobil), og tilgang til vår analyse i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer. Du kan opprette eller flytte både Aksjesparekonto og vanlig handelskonto til Pareto. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

 

Relaterte artikler:

Paretopodden ep.26 Olje & Offshore Konferansen 2018

14-09-2018 av Karl O. Strøm intervjuer Tom Erk Kristiansen og Christopher Mo Dege

EQNR: Sterk kontantstrøm og produksjonsvekst

20-08-2018 av Karl O. Strøm intervjuer Tom Erk Kristiansen

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.