Gå til innholdet

«Suksessfabrikken» Viking Venture lanserer Norges første SPAC

Investeringsselskapet Viking Venture skal jakte eierskap i større nordiske softwareselskaper med Norges første Special Purpose Aquisition Company (SPAC).

Viking Venture har siden oppstarten i 2001 vokst til å bli Nordens ledende investor innen B2B softwareselskaper. Blant selskapene Viking har bidratt til å bringe frem er House of Control, EcoOnline, Ørn Software og Mercell.

SPAC på trappene

Konseptet SPAC, eller Special Purpose Aquisition Company, har eksistert i lang tid, men har fått stor interesse fra investorer de siste par årene. Selskapsformen består av å børsnotere et investeringsselskap som skal kjøpe ett ikke-notert selskap som fusjoneres inn i SPAC-en. Vikings SPAC blir den første i Norge, og er blant de første i Norden. Med selskapet kan Viking investere i litt større selskaper enn de tradisjonelt har gjort.

- Vi har jobbet med en «single purpose vehicle»-modell i mange år, så vi har en gruppe med investorer rundt oss som er med fra gang til gang. Typisk investerer vi 100-150 millioner i et programvareselskap som omsetter for 40 millioner. Vi ser at veldig mye av det vi gjør og halvparten av porteføljen vår består av større selskaper, så vi ønsker å ha muligheten til å investere i større selskaper også. Derfor etablerer vi nå en SPAC på 600 millioner kroner, som lar oss gå inn som aktiv og typisk minoritetsinvestor i selskaper som er et hakk større enn det som i dag er typiske den førstegangsinvesteringen for oss, sier Managing Partner Erik Fjellvær Hagen til Pareto TV.

Utprøvde suksesskriterier

Når Viking skal finne selskaper til SPAC-en drar de nytte av sine 20 år som softwareinvestor.

- Vi liker uttrykket om at «skomaker, bli ved din lest». Vi vil bare gjøre mer av det vi er gode på og som vi trener på hver dag. Vi ser etter business to business (B2B) programvareselskaper. Vi liker veldig godt selskaper som støtter arbeidsprosessene hos kundene. Selskapene har veldig langvarige relasjoner til kundene sine som vi kan bruke til å få selskapet til å vokse raskere. Størrelsesmessig vil vi gjerne at de vokser, men det behøver ikke ha voldsom vekst, for det vet vi hvordan vi hjelper til med. Også vi vil gjerne at de skal ha et stort internasjonalt marked å ta selskapet ut i.

For å vokse selskapene i porteføljen fokuserer Viking på seks ting.

- Det første er å se på forretningsmodell og prising. Erfaringen vår er at B2B softwareselskaper er for dårlige til å ta betalt, så vi har økt prisene på mellom 25 og 200 prosent i alle selskapene våre. Det andre er å få salgsprosessene til å bli skalerbare. Det tredje er å komplettere ledergruppene. De tre tingene driver organisk vekst og der har vi egne folk i et «operation excellence team» som går inn som konsulenter for å hjelpe bedriftene å bli bedre uten at det koster selskapene noe.

- Også jobber vi med uorganisk vekst og oppkjøp. Der har vi gjort 23 oppkjøp i porteføljen vår siden i fjor, og jobber mye med finansiering. Vi har for eksempel hentet nesten to milliarder i gjeld de siste 18 månedene, og bare første kvartal i år hentet vi en milliard i egenkapital slik at selskapene kan vokse enda raskere. I tillegg jobber vi med utgang (exit), sier Hagen til Pareto TV.

Viking Venture har vært involvert i EcoOnline i en årrekke, og bidro i noteringsprosessen av selskapet i mars. Se intervjuet med EcoOnline-sjef Göran Lindö i forbindelse med børsnoteringen til EcoOnline i mars her:

Viking Venture-selskapet Ørn Software debuterte på Euronext Growth en uke etter EcoOnline. CEO Sten-Roger Karlsen presenterer selskapet og snakker med Pareto TV om vekstplaner, teknologien og det sterkt voksende markedet selskapet opererer i.

Et annet av Vikings softwareselskaper er Mercell, som presenterte på vår TechITService-konferanse i april. I forbindelse me konferansen snakket CEO Terje Wibe om vekstdrivere, ekspansjonsplaner og produktstrategien deres: 

Pareto Securities har vært involvert i kapitalinnhentingen i VIking ACQ ASA.

Denne nett-TV-produksjonen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.