Gå til innholdet

Paretopodden: Kan batterier bli Norges nye industrieventyr?

Produksjon av batterier og batterimaterialer ligger an til å bli ny storindustri i Norge. I Paretopoddens batterispesial med Elkem ser vi nærmere på teknologien, hvordan batterier skal bli grønnere og Norges konkurransefortrinn i et globalt batterimarked.

I dag foregår rundt 85 prosent av verdens batteriproduksjon i Asia, men markedsbildet kan endre seg raskt i takt med at Europa begynner å satse på egen batteriproduksjon.

- Asia er i dag totalt dominerende. Man ser at dette vil endre seg med elektrifisering av bilparken og store batteribehov i Europa, og da er batteriteknologi rett og slett for viktig til at man kan bare basere alt på import fra Asia. Nå satses det massivt på å bygge opp egen industri i både Europa og Nord-Amerika, så dette bildet vil forandre seg, sier Stian Madshus, direktør for batterimaterialer i Elkem.

Norge i front

Våre industrianalytikere venter sterk vekst i etterspørselen etter batterier og batterimaterialer drevet av blant annet transport, elektrifisering og energilagring.

- EU prøver å få til at forurensing skal koste uansett hvor det kommer fra. Sånn jeg tenker rundt det så har det enorme følger for europeiske batteriprodusenter som har de egenskaper som trengs. Spesielt i Norden har vi ren energi, gode prosesskunnskaper og tilgjengelig arbeidskraft, så gir det et bakteppe for at det blir et industricluster i Norden, sier analytiker Kenneth Sivertsen.

Særlig den rene energitilgangen gir Norge store konkurransefortrinn i det globale batterikappløpet.

- Batteriproduksjon og produksjon av materialene som inngår i batteriene krever svært mye energi. Produksjon i Asia har typisk lav energieffektivitet og strømmen som brukes er veldig karbontung, slik at det totale CO2-avtrykket fra produksjon blir veldig høyt. Det tar vi tak i med teknologiutvikling og en prosess der vi har høyere energieffektivitet, i tillegg at strømmen som brukes i disse veldig energikrevende prosessene kommer fra vannkraft. Vi kan redusere CO2-avtrykket med over 90 prosent sammenlignet med produksjon i Asia, sier Madshus.

- En skjult juvel

Nylig lanserte Elkem batterisatsingen Vianode, som skal fokusere på produksjon og utvikling av bærekraftige batterimaterialer.

- Vi ser på dette som en av de store vekstmulighetene i Elkem, sier Madshus i podcasten.

- Vi har fremhevet i en god stund at satsingen er en litt skjult juvel som markedet ikke har begynt å sette en pris på. Aksjen i seg selv har blitt handlet veldig mye på regnskapstall og silikontall i Kina, men det er mindre fokus på hva batteri kan bety for selskapet, sier Sivertsen.

Her kan du lese alle våre analyser på Elkem-aksjen.

3 siste fra Pareto:

Denne nett-TV-produksjonen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.