Gå til innholdet

Paretopodden ep. 25 Aksjemarkedets hemmelighet

Alle vet at aksjemarkedet er velegnet for langsiktige investeringer. Hvorfor er det da ikke lettere å tjene penger på enkeltaksjer?

Skogen og trærne

Det er en kjent sak at det lønner seg å være investert i aksjer, og en rekke historiske tall viser betydelig meravkastning ved å være i aksjer fremfor renter. Selve det kapitalistiske systemet kan sies å være skrudd sammen på denne måten, så slik må det være. Men er det også slik når man ser på enkeltaksje-nivå? Hvorfor er det tilsynelatende så mange som opplever det som vanskelig å "slå markedet". Hva er den manglende biten i puslespillet? Det ser rett og slett ut som det er betydelig forskjell på aksjemarkedets gjennomsnittlige avkastning og en enkel aksjes gjennomsnittlige avkastning. Hvorfor det?

Våren 2018 publiserte NHH-studentene Jørund Norang og Fridrik Røssland Augustsson en Master-oppgave der de så på om individuelle norske aksjer gav en avkastning som var høyere enn den risikofrie renten - "Do Norwegian Individual Stocks Outperfor Government Bills?". Undersøkelsen er inspirert av en tilsvarende studie som ble publisert på amerikanske data i fjor, og som fikk betydelig internasjonal publisitet. Også Norang/Augustssons resultater er oppsiktsvekkende, og har ført til betydelig presse sist uke, f.eks. denne artikkel i Dagens Næringsliv. 

En av Master-studentene jobber i dag i Pareto. Vi fikk Jørund Norang med i studio, og fikk resultatene forklart.Jørund Norang
En engasjert Jørund Norang forklarer resultatene fra undersøkelsen i Pareto-TV studioet.

Do Norwegian Individual Stocks Outperform Government Bills? Tabell med resultater.
Hovedresultater fra undersøkelsen - Kilde Jørund Norang/Fridrik Røssland Augustsson

Våre podcaster kan også høres på iTunes og Soundcloud. Søk opp #Paretopodden, og abboner gjerne. Da får du med deg alle episoder. 

Kunder kan nå samle sine fond og aksjer hos Pareto, på vanlig konto eller den nye Aksjesparekonto. Med aktiv konto hos oss får du full tilgang til våre analyser og estimater. Les mer om våre tjenester her, eller benytt vårt velkomsttilbud under. Registrering med bank-ID på 3 minutter.

 

 

3 siste fra Pareto:

Denne nett-TV-produksjonen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.