Gå til innholdet

Paretopodden: Dramaet i Suezkanalen, grønn shipping og brennhett containermarked

I nyeste episode av Paretopodden diskuterer vi ringvirkningene av Suezblokaden, hvordan shippingrederiene skal bli grønnere og synet på shipping og enkeltselskaper i sektoren.

Etter seks dagers spenning i Suezkanalen fikk endelig redningsmannskaper reddet det enorme containerskipet Ever Given og gjenopptatt skipstrafikken gjennom kanalen.

- Når man ser på bildene skulle man nesten ikke tro det er mulig å sette et skip så fast. Det kunne endt verre, og man ser hvor dyrt det er for industrien og Egypt som land. Da settes alle kluter til for å løse situasjonen, sier shippinganalytiker Eirik Haavaldsen i podcasten.

Med trafikkork i Panama-kanalen i desember og nå seks dager nedstengning av Suezkanalen har sårbarheten i verdenshandelen blitt mer synlig.

- Mellom 10 og 13 prosent av maritim handel og enda mer av oljelast går gjennom kanalen. Det viser størrelsen på verdenshandelen, mens infrastrukturen ikke er helt på plass. Det kommer ikke akkurat til å bli mindre handel fremover, så dette setter fokuset på at verdens kanal- og havneinfrastruktur ikke er helt utbygget for den mengden handel vi ser i dag, sier Haavaldsen.

Klimaomstillingen i shipping

Det store grønne sentimentet som har feid over verdensmarkedene har også inntatt shippingrederiene.

- Shipping slipper ut en stor del av verdens karbonutslipp. Sektoren bruker et av de mest skitne oljeproduktene (heavy fuel oil) og står for 8-9 prosent av normalisert oljeetterspørsel. Å få bukt med det er det mye fokus på. Men man har ikke helt funnet ut av hva som er morgendagens skip. Det bestilles LNG-, LPG-, ammoniakk- og hydrogendrevne skip. Ingen vet helt hva som blir det store. Grønt fokus er der, men det er mye usikkerhet, sier Haavaldsen.

Miljøaspektet ved sektoren går vi nærmere gjennom i podcasten, og gir et overblikk over hvilke shippingselskaper som leder an med grønn omstilling.

Containermangel

I deler av shippingsektoren som containermarkedet er tilstanden spesielt god for tiden.

- Containermarkedet har vært fantastisk. Aktørene i det store containermarkedet er noe helt annet enn det et lite tankselskap driver med. Bare se på Ever Given med 20.000 containere om bord. Hvis hver av dem koster 1.000 dollar mer å frakte fra Asia til Europa er det 20 millioner dollar mer for den ene reisen. Det er ren operasjonell giring, for det koster det samme å frakte containeren. Dette er enorme tall, og selskaper som Maersk tjener enormt om dagen. Det smitter igjen over på lille MPC på Oslo Børs, sier Haavaldsen og går nærmere inn på MPC-caset og utsiktene i containersegmentet. 

Top picks

Vi deler også synet på en rekke enkeltselskaper innen sektoren. Blant selskapene med positive utsikter er tørrlastaksjer som Golden Ocean, Belships, 2020 Bulkers, tankaksjen Hafnia, nevnte MPC, og Aker-konsernets Ocean Yield.

- Nå har vi råvarepriser som er høyere enn de var, lavere flåtevekst og strukturelle reguleringer fra 2023 som kommer til å øke fokus. Sånn sett ser det spennende ut, og kanskje aller mest for tank, sier Haavaldsen i podcasten.

Attraktivt nykundetilbud - Pareto Securities

Vi har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. Opprett en aktiv konto, og du kan handle til minimumskurtasje NOK 19,00 (0,03%) på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får du en kostnadsfri test av den populære handelsapplikasjonen Web Trader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com

3 siste fra Pareto:

Denne nett-TV-produksjonen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

HydrogenPro / Pareto Securities’ Power & Renewable Energy Conference

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.