Gå til innholdet

Fondsinvesteringer i et urolig marked

Siste måneds børsfall er det kraftigste siden Finanskrisen, og vi får mange spørsmål fra fondsinvestorer. Hvordan bør man agere?

Vi har nå mer enn 400 fond i vårt fondssenter, og mange fondsinvestorer stiller spørsmål om hvordan de bør agere i dette marked. Her er en oppsummering av videoen (8 min) som du kan se over:

Problemstilling: Den siste måneden har flere ledende markeder opplevd det største kursfall siden Finanskrisen, og med en fallhastighet som mest minner om børskrakket i 1987.

Aktuelt: Det fins intet handlingsmønster som passer alle, eller noen fasit på hva man bør gjøre. Men vi kan trekke frem noen forhold og forslag man bør ta i betraktning. Her er følgende spørsmål du bør stille deg:

1 - Eier du de riktige fondene?

Hint: Om du eier det du ville ha kjøpt om du skulle kjøpe noe i dag, ja da kan du bare slappe av. Ofte betyr dette gode aktivt forvaltede eller indeksfond rettet mot bransjer eller regioner med underliggende klare positive langsiktige drivere (trender). Alternativt fond som forvaltes etter strategier som beviselig har gitt god risikojustert avkastning over tid.

2 - Har du riktig struktur på porteføljen

Har du en fordeling mellom regioner, bransjer, strategier og aksjer/renter som du er fornøyd med?

3 - Har du behov for å gjøre noe defensivt?

Inneværende fall har kommet dypt og brått. Tåler du ikke ytterligere verdisvekkelse må man gjøre justeringer. Sell down to the sleeping point sier et gammelt investor-ordtak. Det betyr ganske enkelt å redusere dine posisjoner i markedet inntil du er komfortabel med det du sitter igjen med i dagens markedssituasjon.

4 - Er du i posisjon for å gjøre noe offensivt?

Utvalgte indekser pr. 14:00 den 17.03.2020

Et gammel trader- og investorordtak sier «When they are crying you should be buying, and when they are yelling you should be selling». Dette betyr ganske enkelt å være oppmerksom på nærheten av ekstrempunkter på enten eufori eller desperasjon. CNN Business sin "Fear & Greed index" er i skrivende stund på verdien 3 på en skala fra 0 til 100. Det er ingen garanti for at det ikke er ytterligere nedside i markedet, men det forteller oss i alle fall at vi ikke er på en topp. I dette innlegget står det mer om dette, og du finner en link til et dokument på vår kundeweb som viser aktuelle konkrete indeks-ETF'er i de aktuelle markedene. 

5 - Om man skal være offensiv - Hvordan?

I slike markeder er det stor usikkerhet på når bunnen er, og som regel ser man en del volatilitet (svingninger) rundt nivåer før bunn er endelig satt.

En god regel kan være å bestemme seg for hvilket beløp man skal inn med, og så kjøpe gradvis over de kommende dager og uker. Med denne innstilling kan man mer komfortabelt legge inn kjøp når det ser som verst ut, fordi man er forberedt på det. Den eksakte bunn vil du kun se i ettertid, men en strategi med gradvis inntreden vil ha god sannsynlighet for å sikre deg inngang på fine nivåer.

6 - Hva med månedsspar og barnespar?

Fordelen med månedsspar* er nettopp å kjøpe jevnt over tid. Lang tid. Om noe kan man bruke dårligere perioder til å øke sparingen. For barnespar er det likeså. Tidshorisonten er lang. Gitt god underliggende struktur (riktige fond) bør en heller øke på dårlige nivåer enn redusere. Tid og rentes-rente effekten er din venn.

(*Pareto Securities tilbyr ennå ikke månedlig sparing i fond, men trolig i løpet av året).

Attraktivt nykundetilbud

Vi har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. Opprett en aktiv konto, og du kan handle til minimumskurtasje NOK 19,00 (0,03%) på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får du en kostnadsfri test av den populære handelsapplikasjonen Web Trader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen/videoen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

3 siste fra Pareto:

Denne nett-TV-produksjonen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

Markedsinnsikt 14.11.2019

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.