Gå til innholdet

Handle gull

Slik kan du handle gull for trading eller investering.

I et ellers ruglete og vanskelig internasjonalt kapitalmarked har gull den senere tid hatt en meget sterk utvikling. I skrivende stund er gullprisen 1540 USD pr unse, og dermed opp 20% hittil i år. Legg til at USD er opp 4,8% mot NOK siden samme årsskifte, og det er klart at de som sitter på gull har hatt et veldig godt år så langt.

Gull har gjennom det meste av menneskehetens nedskrevene historie hatt en spesiell posisjon som verdioppbevarer, pynt, betalingsmiddel og industrimetall. Stigende priser fører nå til økende oppmerksomhet, også fra de som vanligvis ikke handler gull. Flere spør hvordan man på greiest måte kan skaffe seg eksponering mot det edle metallet, og dette innlegget er ment å gi noen svar.

Trading og investering i gull

De fleste som spør etter gull-eksponering ønsker å eie det som en del av en investeringsportefølje, eller "swing trade" metallet på korte og mellomlangsiktige prisbevegelser. Kun dersom man skal sitte meget langsiktig eller er blant de såkalte "doomsday preppers" er det å selv kjøpe og lagre fysisk gull et reelt alternativ. For de fleste andre er kostnaden forbundet med handel samt sikker lagring av større mengder fysisk gull for høy.

  • 4GLD - XETRA-GOLD - Handles i Tyskland
  • GLD - SPDR GOLD TRUST GOLD SHARES - Handles i USA

De to overnevnte er de mest vanlige og handlede børshandlede instrumentene i henholdsvis Europa og USA for tilnærmet ren, ugearet gull-eksponering. Den amerikanske varianten med ticker GLD har lengst historikk, og holder i følge deres egne informasjonssider i skrivende stund ca 882 tonn gullbarrer i diverse hvelv. Begge verdipapirene handles for mange millioner EUR/USD hver eneste dag. Denne likviditeten sikrer lave spreader og god match mot gullpris. At mange handler instrumentet betyr at du ikke bare handler mot en market-maker, og eventuelle avvik mot prisen i det fysiske eller futures gullmarkedet vil raskt arbitreres vekk av profesjonelle aktører.

Det finnes flere liknende verdipapirer notert i en rekke markeder, og en del aktører tilbyr tradinginstrumenter med ulik gearing eller invers (short) eksponering mot gull. Vi har løftet frem de vi anser som de "enkleste og reneste" instrumentene innenfor utvalget, og eventuelt interesserte anbefales uansett og som alltid å sette seg grundig inn i hva man handler. Indirekte eksponering kan forøvrig også tas gjennom selskaper eller ETF'er som bedriver utvinning av gull, men det er et annet tema. 

Hvordan handle verdipapirer linket til gullprisen?

  1. For å kunne handle slike instrumenter må du gjennomføre egnethetstesten som du finner her. Denne type instrumenter faller inn i kategorien "høy risiko", og krever god kunnskap.
  2. Du må ha handelstilgang i de gjeldende utenlandske markeder, henholdsvis Tyskland og USA. Våre nettsider gir handelsmulighet kun i Norden, men mobil-appen, WebTrader og Infront Active Trader gir tilgang til disse markeder. Til disse programmene kan du også bestille sanntidskurser. Ellers er som alltid telefonhandel et alternativ. 

Timingen for kjøp av gull nå

De samme handelssystemene som nevnt over (særlig WebTrader og Active Trader) gir deg tilgang til verktøy for teknisk analyse som kan benyttes for timing av inntreden, samt fastsettelse av stop-loss

Ukentlige gullpriser pr. august 2019 - Kilde Infront
Ukentlige gullpriser (hver stolpe = en uke) siste ca 4 år. Kilde Infront.

Et kjapt blikk på chartet over viser at gullprisen nettopp har tatt et kraftig drag opp etter å i flere år ha beveget seg i en konsolideringsformasjon. Ukentlig RSI (en momentumindikator) har ikke vært så høy (av mange kalt overkjøpt) siden august 2011, et tidspunkt som da markerte toppen etter ti år med foregående oppgang. Dette er i seg selv ikke et salgssignal, men kan indikere at oppgangen på kort sikt er noe moden. Dette behøver dog ikke å bety at gull har nådd sin endelige topp, og i et veldig langsiktig chart ser bildet bedre ut. Husk dog at gull av mange først og fremst benyttes som en hedge (sikring) mot inflasjon, og ikke gir eierskap til noen løpende verdiskaping slik som aksjer gjør. 

Man må som alltid gjøre seg opp en mening om dette selv, og finne en handelsstrategi som passer. Gull er blant de priser jeg ser på hver eneste dag når jeg blar igjennom dusinvis av aksjer, råvarer og indikatorer. Er man blant de som mer sporadisk ser på en slik pris kan man risikere å være "late to the party" når de bredere masser begynner å få oppmerksomhet om fenomenet. Men hvem vet?

PS: Artikkelen er ikke å anse som et investeringsråd. På Paretos kundeweb finner du våre fundamentale analyser med kursmål og anbefalinger. Toppbilde fra Pixabay.

Ut august: 19-ut-19 spesialtilbud til nye kunder 

Opprett en aktiv konto, og handle til minimumskurtasje NOK 19,- ut hele 2019. I tillegg får nye kunder 3 måneders kostnadsfri test av handelsapplikasjonen WebTrader, og tilgang til vår analyse. Les mer på vår kampanjeside.

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.