Gå til innholdet

Paretoporteføljen for juni

Vi bytter ut 4 aksjer i vår anbefalte portefølje, og blant de nye er bergensbaserte Sparebanken Vest. Se de andre porteføljeendringene her.

Etter en god start de første ukene slo børsuroen inn over Oslo Børs den siste uken i mai, og sendte OSEBX ned 3,3% for måneden. Oljeprisen falt over samme tidsrom fra 73 USD/fat til å handles på 61 USD/fat. Paretoporteføljen var kraftig eksponert mot olje- og energiaksjer, og fikk denne gang et kraftigere fall enn referanseindeksen. Mai endte med en avkastning på - 5,4%, men hittil i år er vår portefølje fortsatt opp 17,8% mot indeksens +6,6%. 

Sterkeste porteføljeaksje i mai var Grieg Seafood med +24,8%, og det var uventet sterke førstekvartalstall som var hoveddriveren bak oppgangen. Dette var imidlertid ikke nok til å holde porteføljen i pluss, da 12% nedgang for oljeprisen gjennom måneden rammet de energisensitive aksjene betydelig. Oljeselskapene Equinor og Aker BP måtte se kursfall på henholdsvis -11,7% og -15,3%, mens riggselskapet Northern Drilling ble svakeste aksje i porteføljen med -18,1%. Også shipping-aksjene Stolt-Nielsen (-8,3%) og Flex LNG (-9,5%) bidro til å trekke porteføljen ned mer enn markedsindeksen.

Nye aksjer i juni-porteføljen

De nye aksjene for mai er Bonheur, Elkem, Salmones Camanchaca og Sparebanken Vest. Bonheur fremstår som et nytt selskap med hovedvirksomhet nå sentrert rundt vindkraft både offshore og på land. Sammenlignet med andre aktører i denne sektoren handles aksjen med en betydelig rabatt, og vi tror dette vil endre seg etterhvert som flere blir oppmerksom på selskapet. Vår analytiker går igjennom selskapet i denne video:

Analytiker går igjennom Bonheur
Analytiker Bård Rosef tok opp dekning av BON med en kjøpsanbefaling (fra Markedsinnsikt 22.05.19)

Elkem kom tilbake på børs for litt over et år siden, og er nå den største silisiumprodusenten og markedsleder på dette området i Kina. Vi forventer betydelig etterspørselsvekst etter selskapets produkter, og gradvis prisoppgang for silisium. Chilenske Salmones Camanchaca handles nå med en stor rabatt til de norske lakseoppdretterne. Selv om noe forskjell i prisingsmultippel kan forklares av historisk lavere marginer og større biologisk risiko i Chile, er forskjellen nå på 40% mot normalt nærmere 20%. Vi tar derfor aksjen inn i porteføljen. Den siste av de nye aksjen er bergensbaserte Sparebanken Vest. SVEG har jevnlig levert blant den sterkeste egenkapitalavkastningen av norske sparebanker. Med prising på 9 ganger forventet 2019 inntjening, og en utbytteavkastning på ca 6% syns vi SVEG er billig, og fremhever den som et av våre topp-valg innen sektoren.

Fortsatt oljetung portefølje

Mens en oljepris nær 70 utvilsomt er bedre enn en nær 60 for energiaksjene syns vi energiaksjene er attraktivt priset nå. Ved 60 dollar fatet ventes Equinor gi en fri kontantstrømsavkastning på nær 9% etter oppstart av Sverdrup-feltet senere dette år. Likeledes ser vi betydelig oppside i Aker BP gitt de planer for feltutvikling som ligger fremover mot 2025. Begge aksjene beholdes derfor videre i juni-porteføljen.   

I den fulle porteføljerapporten som vi publiserer på vår kundeweb vil du finne ytterligere kommentarer på de enkelte aksjer fra vår analyseavdeling. Ønsker du å motta porteføljeendringene og kommentarer på e-post? Fyll ut skjemaet nederst på denne nettsiden. Dette er gratis, og du får porteføljeendringene før børsåpning den første handelsdag hver måned.


Husk 19-ut-19 kurtasjetilbudet 

OBS! Forlengelse: Frem til første JULI 2019 har vi et meget godt spesialtilbud til nye kunder. Registrer deg og bli aktiv kunde (flytt over kapital, aksjer og fond), og du vil få handle til minimumskurtasje NOK 19,- ut hele 2019. I tillegg byr vi på 3 måneders kostnadsfri test av handelsapplikasjonen WebTrader, og du vil få tilgang til vår analyse. Les mer og registrer deg på vår kampanjeside.

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

3 siste fra Pareto:

bon

salmon

akerbp

sveg

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.