Gå til innholdet

Energi ETF'er i Europa

Lyst til å investere i Energi-sektoren, men usikker på hvilke selskap du skal velge? Det fins flere børshandlede fond (ETF'er) som gir denne eksponering, og som handles i Europa.

Som omtalt i forrige ukes podcast med oppsummering av inntrykkene fra Paretos Oil & Offshore konferanse er interessen for energisektoren internasjonalt nå økende. Kombinasjonen av god etterspørsel og begrenset tilbudsside i oljemarkedet har sørget for en betydelig styrking av oljeprisen. Flere av oljeselskapene er i samme situasjon som Equinor, der vi venter rekordhøy kontantstrøm de kommende år. Samtidig er reserveerstatningsraten til mange oljeselskap påfallende lav, og det er betydelig ledig kapasitet i de fleste segmenter av Oljeservice. En klassisk syklisk situasjon som fanger mange investorers interesse.

Mange spør seg om det finnes egnede ETF'er på denne sektoren der man kan få eksponering uten å ta noen veddemål på enkeltaksjer. Svaret er ja. Dessverre er det ingen som er børsnotert i Norden, og dermed kan handles på våre standard nettsider. I WebTrader, Pareto Trader for Mobil og Infront Active Trader kan man imidlertid nå både de europeiske og amerikanske markedene, og der er utvalget rikholdig.

Europeiske Energi ETF'er

De mest kjente sektor-ETF'ene i Olje & Energi er listet i USA, og beskrives i denne artikkel. Fordelen med at en ETF handles i Europa er at man da kan kjøpe og ha den på Aksjesparekonto, samt at kursgevinster omfattes av fritaksmodellen om du handler i et AS Investeringsselskap. Det handles ETF'er på mange av børsene i Europa, men mange av de er samme fond bare notert i flere marked. Enkelte av disse er igjen samme fond som de som er notert i USA, men i Euro-klasse beregnet for europeiske investorer. Et kjapt søk gjennom de 1335 ETF'ene notert i Tyskland får opp tabellen under som de mest aktuelle kandidatene. Vi har her luket ut svært små ETF'er, og der det fins flere med eksponering mot samme indeks (fra flere leverandører) vises den med størst markedsverdi:

ETF Navn Ticker Underliggende Størrelse
db-X MSCI World Energy ETF XDW0 MSCI World Energy Index 298 MEUR
iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas EXH1 Europe 600 Oil & Gas 972 MEUR
Lyxor MSCI World Energy TR ETF LYPC MSCI World Energy (TR) 77 MEUR
iShares S&P 500 Energy Sect ETF QDVF S&P 500 Energy 435 MEUR

 

Bildene under viser topp 10 posisjoner i EXH1 som følger den europeiske Oil & Gas indeksen, samt i XDW0 som følger World Energy Index. Begge fondene er notert i Tyskland. Som vi ser er vår hjemlige Equinor med på femteplass i den europeiske sektor-ETF'en, men er ikke på topp 10 listen i den som dekker hele verden. Giganten Exxon Mobil utgjør 13,4% av verdens- ETF'en, mens franske Total utgjør hele 30% av markedsverdien i den europeiske, foran Shell og BP som er like store med 15% hver.

Top holdings i EXH1 iShares STOXX Europe Oil & Gas ETF


Top holdings i XDW0 - db x-Trackers MSCI World Energy ETF

Interessant er det også å se samvariasjonen mellom vår hjemlige Equinor og sektor-ETF'en den selv er en del av med liknende selskaper børsnotert i Europa. Her vist i EUR, for å få relevant sammenligning:

Equinor vs Energisektor-ETF'en EXH1 i EUR - Kilde Infront
EQNR (blått) vs Energisektor-ETF'en EXH1 (grønt), kurser i EUR siste 6 mnd. Kilde Infront.

Likviditet og praktisk handel i ETF'er

Det er flere årsaker til at ETF-handel kun i liten grad er utbredt blant "vanlige" fonds- og aksjehandlere i Norge, mens erfarne og proffe investorer ofte handler disse. En er åpenbart at de fleste fondene er notert i utlandet. Kun OBX fondene DNB OBX og XACT OBX, samt de gearede/inverst gearede variantene OBX Bull og -Bear handles på Oslo Børs. I Sverige finner vi et tyvetalls øvrige ETF'er, som vi har lagt opp på liste i vårt ETF-senter. Utover dette må man til store markeder som Tyskland eller USA for å finne et meget stort utvalg av slike fond. I begge disse er mer enn 1000 varianter tilgjengelig. Utenlandske markeder er tilgjengelig for våre kunder gjennom WebTrader, Pareto Trader for Mobil eller topproduktet Infront Active Trader.

Et annet tilsynelatende hinder er at selskapene bak ETF'ene er lite kjent blant folk flest. I realiteten er det imidlertid svært store forvaltningsselskaper som står bak disse. Eksempelvis er iShares som står bak overnevnte EXH1 Oil & Gas ETF eiet av Blackrock, som er verdens største kapitalforvalter. db-X Tracker familien av fond drives av Deutche Bank (db). XACT Fonder er Handelsbanken. SPDR er eiet av State Street, et S&P 500 selskap, verdens største custodian bank, og USA's nest eldste bank som fortsatt finnes. etc.

Noen stiller også spørsmå ved likviditeten i disse fondene fordi man i perioder kan se liten handel i de. De faktiske handlene betyr imidlertid mindre enn du tror, da kursene i samtlige av disse i praksis styres av en marketmaker som har som oppgave å alltid sørge for at kursene reflekterer verdien av den underliggende "kurv" av aksjer som inngår i indeksen. Aksjene i seg selv er som regel blant børsenes mye handlede aksjer. Det viktige er derfor å se på spread (forskjell salgs- og kjøpskurs). Her ser vi eksempelvis EXH1 (i Tyskland) sammenlignet med Equinor i Norge en vanlig onsdag formiddag:

EXH1 vs Equinor volum og spread
Ordredybde EXH1 og EQNR en vanlig onsdag formiddag. Kilde Infront.

Vi ser her at spread mellom kjøp og salgskurs er 0,05% i EXH1 og 0,04% i EQNR på dette tidspunkt. Du kan på denne spread i dette sekund kjøpe Oil&Gas-ETF'en for 730.000 NOK og EQNR for 359.000 kun med det volum som ligger synlig fremme (ofte er det mer). Tilstrekkelig for de fleste. Skal man handle mye større ordrer kan vi tilby algoritmehandel, eller manuell megling. Poenget er at det sjelden er noe problem å komme inn og ut av disse ETF'ene med betydelig volum uten noe nevneverdig prispåvirkning.

Ønskes mer informasjon om ETF'er generelt vil du finne dette i vårt ETF-Senter, og i denne artikkel inkl. video. Vi har også lagt opp lister over nordisk og US-noterte ETF'er i WebTrader og i Active Trader. I disse applikasjoner kan du også finne egne markedslister over samtlige ETF'er notert i ulike europeiske og nord-amerikanske markeder. Sorterer du disse på markedsvekt, daglig volum eller spread vil du ofte finne de mest handlbare.

PS: Denne artikkel er ment å orientere om et antatt interessant tema, og er ikke en konkret kjøp- eller salgsanbefaling på noen av de nevnte instrumentene. Børsnoterte verdipapirer utenfor Norden er kun tilgjengelige i våre mer avanserte handelsverktøy, og komplett informasjon om disse er tilgjengelig på leverandørenes hjemmesider (tips: Google navnet på fondet, og du får opp disse). Du finner Paretos fundamentale anbefalinger på vår kundeweb. Se mer om hvilke analyser du får tilgang til som kunde hos Pareto her

Toppbilde: Øyvind Hagen, Equinor


 

Attraktivt nykundetilbud - Pareto Securities

Vi har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. Opprett en aktiv konto, og du kan handle til minimumskurtasje NOK 19,00 (0,03%) på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får du en kostnadsfri test av den populære handelsapplikasjonen Web Trader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com

 

Relaterte artikler:

Paretopodden ep.26 Olje & Offshore Konferansen 2018

14.09.2018 av Karl O. Strøm intervjuer Tom Erk Kristiansen og Christopher Mo Dege

EQNR: Sterk kontantstrøm og produksjonsvekst

20.08.2018 av Karl O. Strøm intervjuer Tom Erk Kristiansen

Meld deg på vårt nyhetsbrev