Gå til innholdet

Hever kursmål i Nordic Semiconductor

Vi tror selskapets satsning i Finland vil bære frukter og oppjusterer som følge av dette vår verdivurdering på selskapet i dag.

Godt posisjonert for The Internet of Things

Det Trondheim-baserte selskapet Nordic Semiconductor er en ledende spiller innenfor prosessorer til bruk i trådløs kommunikasjon mellom enheter, ofte omtalt som «the Internet of Things» eller IoT. Det er særlig Nordics produkter innen delsegmentet «Bluetooth Smart» som har blitt trukket frem som en vekstdriver. Dette er teknologi som brukes til trådløs kommunikasjon med lav bruk av strøm innenfor korte avstander, og benyttes i dag til eksempelvis fitness-armbånd, headsets, tastaturer, trådløs mus etc. Vi tror i likhet med de fleste som følger teknologisektoren på en betydelig økning i bruken av denne type teknologi i årene som kommer, som omtalt i tidligere artikkel sterk vekst i wearables. Nordics inntekter fra Bluetooth Smart ventes å utgjøre 2/3 av selskapets totale inntekter i 2016, og nesten 75% i våre estimater for 2017.

Som understreket i vår første analyse av selskapet ser vi særlig tre faktorer som gjør Nordic Semiconductors posisjon sterk innenfor The Internet of Things:

  • Mange års erfaring innen energieffektiv trådløs kommunikasjon generelt, og da særlig innenfor Bluetooth Smart
  • Et teknologisk modent produkt med kjent track-record hos kundene innen system-på-chip løsninger
  • Mulighet for å tilby 1-chip løsninger til utviklere, der ytterligere betydelig prosess-kapasitet blir introdusert i den nylig lanserte nRF52 serien

Tidligere denne måned vekket det oppsikt i teknologikretser at Nordics nRF51-chip var brukt i det mye omtalte Virtual Reality headsettet Oculus Rift som introduseres på markedet i disse dager. Virtual Reality spås å bli en «game changer» på mange områder, og selskapet Oculus Rift ble kjøpt av Facebook for 2 milliarder dollar i 2014 for å sikre selskapet en sterk posisjon innenfor dette. Det var IT-nettstedet iFixit som avslørte i en «teardown» av Oculus Rift CV1 avslørte blant annet chipper fra Nordic Semiconductor innebygget i produktet. Oculus Rift har startet forsendelser av forhåndsbestillinger og ventes komme med en bredere lansering denne sommeren.

Forskning driver kostnadene – men også inntektene

Hele 80% av de ansatte i Nordic jobber innen forskning og utvikling (R&D), da selve produksjonen av microchips i alle hovedsak er satt ut til underleverandører. Sent 2014 annonserte selskapet at de skulle starte et R&D-kontor også i Finland, da mye relevant og spennende kompetanse hadde blitt tilgjengelig som følge av nedskjæringene hos blant annet mobil-giganten Nokia. Nordic har nå nådd en arbeidsstokk på mer enn 100 personer i Finland, og fokuser der på enheter som skal kommunisere over lengre avstander ved bruk av mobilnettet, kalt LPWAN (Low Power Wide Area Networks). Produkter innenfor dette området har anslagsvis en utviklingstid på 3-4 år frem til de gir inntekter fra salg. Oppbyggingen av en organisasjon i Finland har så langt representert nærmest bare kostnader i våre regnestykker, med en estimert kostnad på 20 millioner USD i 2017.

I vår analyseoppdatering i forkant av førstekvartalstallene som presenteres 19. april er vår hovedendring at vi nå ikke finner det riktig å kun tillegge satsningen i Finland negativ vekt i regnestykkene. Det forventes at selskapet vil fokusere på å synliggjøre de kommersielle verdiene av satsningen i Finland, og dette fører til en oppjustering av våre estimater. Kursmål på aksjen heves dermed til 57 fra tidligere 50, noe som representerer en multippel på 10 ganger estimert 2017 EV/EBITDA justert for kostnader relatert til Finland.

Fokus på Q1-presentasjonen

Pareto forventer inntekter på USD 42 millioner og EBITDA på USD 5 millioner for kvartalet, noe som er noenlunde på samme nivå som konsensusforventningene i markedet. Første kvartal er sesongmessig et relativt rolig kvartal for salg av Bluetooth Smart chipper. Vi forventer en bruttomargin på 49% for NOD i Q1, men opprettholder estimater om et langsiktig gjennomsnitt på rundt 50%. Fokuset i presentasjonen ventes å ligge på hva Nordic Semiconductor sier om markedsveksten i de ulike segmentene selskapet opererer i. Vi er særlig interessert i kommentarer knyttet til den nylig lanserte nRF52, og utviklingen i det finske datterselskapets LPWAN-satsning.

For en dypere gjennomgang av Nordic Semiconductor se disse analysene:

 

PS: For øvrig må det nevnes at når Finansavisen i desember ba artikkelforfatteren gi et anslag for utviklingen til OSEBX, samt velge en «favorittaksje» for 2016 ble valget Nordic Semiconductor. Dette på grunn av selskapets sterke posisjon innenfor Internet of Things, samt at selskapet ansees som en mulig oppkjøpskandidat.

Toppbildet er hentet fra nettsidene til Nordic Semiconductor

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

Relaterte artikler:

Sterk vekst for wearables

2016-03-21 av Karl Oscar Strøm

3 siste fra Pareto:

NOD

NOD

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.