Gå til innholdet

Handle gull

Slik kan du handle gull for trading eller investering. (Oppdatert innlegg, først publisert 29.08.2019)

Gull har gjennom det meste av menneskehetens nedskrevne historie hatt en spesiell posisjon som verdioppbevarer, pynt, betalingsmiddel og industrimetall. Mange investorer har alltid gull på listen over investeringer de følger med på, og interessen får ofte et oppsving ved perioder med uro i markedet og/eller frykt for inflasjon i økonomiene generelt. Vi får stadig spørsmål om hvordan man på greiest måte kan skaffe seg eksponering mot det edle metallet, og dette innlegget er ment å gi noen svar.

Trading og investering i gull

De fleste som spør etter gull-eksponering ønsker å eie det som en del av en investeringsportefølje, eller "swing trade" metallet på korte og mellomlangsiktige prisbevegelser. Kun dersom man skal sitte meget langsiktig eller er blant de såkalte "doomsday preppers" er det å selv kjøpe og lagre fysisk gull et reelt alternativ. For de fleste andre er kostnaden forbundet med handel samt sikker lagring av større mengder fysisk gull for høy. Da er det enklere å handle børsnoterte instrumenter som følger gullprisen, eller "fond" som holder gullet for deg.

  • 4GLD - XETRA-GOLD - Handles i Tyskland
  • GLD - SPDR GOLD TRUST GOLD SHARES - Handles i USA

De to overnevnte er de mest vanlige og handlede børshandlede instrumentene i henholdsvis Europa og USA for tilnærmet ren, ugearet gull-eksponering. Den amerikanske varianten med ticker GLD har lengst historikk, og holder i følge deres egne informasjonssider i skrivende stund mer enn 1000 tonn gullbarrer i diverse hvelv. (Verdt å nevne er også en annen US-notert ETF med ticker PHYS, som kan veksles til fysisk gull).
Bak 4GLD - Xetra Gold står Deutche Börse Commodities Gmbh, som er eiet av den tyske børsen og de største tyske bankene. De har også rikholdige informasjonssider. Begge verdipapirene handles for mange millioner EUR/USD hver eneste dag. Denne likviditeten sikrer lave spreader og god match mot gullpris. At mange handler instrumentet betyr at du ikke bare handler mot en market-maker, og eventuelle avvik mot prisen i det fysiske eller futures gullmarkedet vil raskt arbitreres vekk av profesjonelle aktører. Husk dog at gull av mange først og fremst benyttes som en hedge (sikring) mot inflasjon, og ikke gir eierskap til noen løpende verdiskaping slik som aksjer gjør. 

Det finnes flere liknende verdipapirer notert i en rekke markeder, og det er til enhver tid også et stort utvalg av børshandlede tradinginstrumenter med ulik gearing eller invers (short) eksponering mot gull. Vi trekker i denne artikkel kun frem de overnevnte, som vi anser som de enkleste og reneste instrumentene innenfor utvalget. Interesserte anbefales uansett og som alltid å sette seg grundig inn i hva man handler. 

Hvordan handle verdipapirer linket til gullprisen?

  1. For å kunne handle slike instrumenter må du gjennomføre egnethetstesten som du finner her. Denne type instrumenter faller inn i kategorien "høy risiko", og krever god kunnskap.
  2. Du må ha handelstilgang i de gjeldende utenlandske markeder, henholdsvis Tyskland og USA. Våre nettsider gir handelsmulighet kun i Norden, men mobil-appen, WebTrader og Infront Active Trader gir tilgang til disse markeder. Til disse programmene kan du også bestille sanntidskurser. Ellers er som alltid telefonhandel et alternativ. 

Gullprisen nå

De samme handelssystemene som nevnt over (særlig WebTrader og Active Trader) gir deg tilgang til verktøy for teknisk analyse som kan benyttes for timing av inntreden, samt fastsettelse av stop-loss

Historiske gullpriser tilbake til 2003 - Månedlige candlesticks
Månedlige gullpriser i USD (hver stolpe = en måned) siste ca 17 år. Kilde Infront.

Som vi ser av chartet har gull steget betydelig de senere år, og handles nå nær toppnivåene fra 2011 og 2012. Av noen sees dette som risikofylt, mens andre vil si at trenden er opp, og et brudd opp gjennom tidligere topper vil være et nytt signal på styrke. Skal man ta gull inn blant sine investeringer i markedet må man som alltid finne en handels- og investeringsstrategi som passer. Dette er temaer man kan lese mer om i vårt Kunnskapssenter og i Traders Corner.

PS: Gull kan ikke handles på Aksjesparekonto, da det naturlig nok ikke er en aksje. Fond som holder fysisk gull og/eller gull-futures klassifiseres som ETN (Exchange Traded Note) eller ETC (-Commodity). Disse må handles på vanlig handelskonto, eller gjennom Investeringsselskap.

Som aktiv kunde hos Pareto Securities får du full tilgang til vårt analyseprodukt. Vi har ikke noen analytiker som følger gullmarkedet, men vi følger mange andre sektorer. Se mer om hva vårt analyseprodukt inneholder, og hvordan du får tilgang her


Attraktivt nykundetilbud

Vi har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. Opprett en aktiv konto, og du kan handle til minimumskurtasje NOK 19,00 (0,03%) på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får du en kostnadsfri test av den populære handelsapplikasjonen Web Trader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

Toppbilde fra Pixabay

 

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.