Gå til innholdet

5G muliggjør nye forretningsmodeller

Introduksjonen av femte generasjons mobilteknologi sies å ha potensiale til å revolusjonere mange områder av menneskers liv. Hvorfor, og hvordan?

Utrullingen av 5G er i gang på flere steder i verden, og kommersielle tester pågår også i Norge. 5G omtales av mange som den «fjerde fase i den industrielle revolusjon», og mener med det at teknologien har et liknende potensial som dampmaskinen, elektrisitet og internett til å endre menneskers liv i tiden som kommer. Er dette en overdrivelse, eller er det noe i det?

Mens bruk av internett frem til nå først og fremst har dreiet seg om kommunikasjon mellom mennesker, eller mellom mennesker og computere vil 5G teknologien i økende grad legge til rette for kommunikasjon mellom computere og maskiner, og for mennesker til å interagere med disse på nye måter. Et annet buzz-word innen tech er «tingenes internett» (IoT), og det er ved kombinasjonen av dette med 5G at det kanskje oppstår de mest interessante muligheter.

Hastighet

Helt siden internett hadde sitt gjennombrudd i tilgjengelighet mot vanlige brukere med lanseringen av nettlesere (søkemotorer) på midten av 90-tallet, har stadig økende hastighet i nettene ført til en strøm av nye forretningsmodeller og tjenester. Google (inkludert Youtube), Netflix, Facebook og Amazon er eksempler på dette, og disse er i dag blant verdens største selskaper målt i børsverdi. Aktørene som eier dagens fiber- og telecom nettverk genererer sterke kontantstrømmer, og en rekke selskaper lever av å selge utstyr og tjenester muliggjort av denne infrastrukturen. Vi tror 5G har potensial til ytterligere å akselerere dette, men også ta utviklingen i nye retninger.

Ny oppdeling av nettet

En av de nye mulighetene i et 5G nettverk er såkalt «network slicing», der deler av nettet kan reserveres for en spesifikk type trafikk. I dagens 4G nettverk har man ikke muligheter for den type prioritering. Et aktuelt eksempel er at en bit av nettet kan reserveres for Nødnett, og behovet for en egen utbygging av noe slikt ville derfor vært redusert.

5G sammenlignet med dagens mobilnett - Illustrasjon av Network Slicing
Dagens mobilnett til venstre, sammenlignet med det kommende 5G nettet - Oppdelt med Network Slicing.

Network slicing gir nettverksoperatørene mulighet til å tilby et mer differensiert sett av tjenester til kundene. De som har spesielt stort behov for minimal forsinkelse (no latency), eller ekstrem hastighet kan få dette. De kan også få det i de områdene de har behov for, og ikke nødvendigvis overalt. Dette muliggjør eksempelvis trådløs kommunikasjon mellom høypresisjons maskiner over telenettet. Hvilke forretningsmodeller og endringer i vår hverdag dette muliggjør er vanskelig å forestille seg på forhånd, men potensialet er sort.

Høye frekvenser

Mange av de forventede fordelene med 5G nettet er avhengig av å ta i bruk høyere frekvenser enn det som benyttes i dag. Tildeling av nye frekvensområder i Norge vil derfor være viktig. Det er imidlertid slik at rekkevidden som regel faller med stigende frekvenser, noe som krever betydelig økning i tetthet på basestasjoner for å tilby de mest ekstreme kombinasjonene av null forsinkelse og enorm hastighet. Dette medfører flere praktiske og økonomiske utfordringer, og hvordan teleselskaper, myndigheter og kunder kommer til å håndtere dette er foreløpig ukjent. Trolig vil vi ende opp med å se hybridløsninger, og en rekke ulike varianter av samarbeid og oppdeling.

Paretos dekning av telecomsektoren

I Norge er det tre aktører som eier eget nett, Telenor, Telia og Ice. Telenor er størst både på markedsandel blant mobilkundene, og på datatrafikk, med Telia på en sterk andreplass. Telenor og Telia har lenge hatt veldig god inntjening, og fokusert mindre på vekst. Ice er utfordreren i dette markedet med sterkest vekst og mest ambisiøse planer for å ta ytterligere markedsandeler de kommende år. I de fleste mobilmarkeder i Europa har "nummer 3" spilleren en vesentlig høyere markedsandel enn i Norge, og konkurransen har samtidig drevet inntjening pr. kunde (ARPU) nedover til lavere nivåer enn i landet vårt. Ice posisjonerer seg for å ta markedsander, og vårt hovedscenario er at Ice kommer til å oppnå en betydelig markedsandelsvekst de kommende år. Men de har sterke aktører å konkurrere mot, så det blir interessant å se hvordan dette spiller seg ut.

Markedsandeler i det norske mobilmarkedet - Høsten 2019
Markedsandeler i det norske mobilmarkedet fordelt på hhv antall abonnenter og andel av datatrafikk.

Vi publiserte 2. desember 2019 en omfattende «Transfer of coverage» analyse på 44 sider på Ice Group, og mye av stoffet i denne artikkelen er hentet fra det dokumentet. Vi har en kjøpsanbefaling på Ice, og et kursmål på 45. Ny oppdatering på Telenor ventes i nær fremtid. Telia er børsnotert i Sverige, og dekkes fra vårt analyseteam der, sammen med de andre svensknoterte telecom-aksjene Tele2 og Millicom. Vi har en kjøpsanbefaling også på Telia med kursmål SEK 45. 

Har du ikke tilgang til våre analyser? Benytt deg av nykundetilbudet under, og få full tilgang med aktiv konto hos Pareto. Se også våre egne kurtasjeklasser spesielt tilrettelagt for deg som handler mye/ofte, eller har en større portefølje av aksjer og fond.


Attraktivt nykundetilbud

Har du vurdert å bli kunde av Pareto? Vi er det naturlige valget for deg som er over snittet interessert i aksjer og investeringer, og har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. I tillegg til lav kurtasje får du en kostnadsfri test av handelsapplikasjonen WebTrader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Du kan opprette eller flytte både Aksjesparekonto og vanlig handelskonto til Pareto. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

Bildet er tatt av Luis Wilker Perelo WilkerNet fra Pixabay

Relaterte artikler:

Sparebanker - Sværast å vere svær

2019-11-22 av Analytiker Ola Øvrebø basert på analyse av Vegard Toverud

Ice Group børsnoteres

2019-05-20 av Karl O. Strøm intervjuer CEO i Ice Group Eivind Helgaker

3 siste fra Pareto:

tel

telia

ice

Disse skatte- og aksjehandelsfristene bør du passe på før nyttår

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.