Gå til innholdet

Trade på fundamentale nyheter

Alle vet at fundamentale nyheter kan drive aksjekurser, men hvordan best trade de? Her går vi gjennom oppsettet "Fundamentale nyheter".

En av de tingene man først må venne seg til som trader er å se om det er ferske fundamentale nyheter av betydning på relevante aksjer i det markedet du følger. Vi kan bryte dette ned i følgende:

1) Er nyhetene ferske, eller omhandler de noe som har vært relativt kjent i markedet allerede? En trader må vurdere dette utifra innholdet i nyhetene, og aksjens bevegelse i forkant. Om en aksje f.eks. har steget sterkt i flere dager før "overraskende" gode nyheter kommer er det ikke sikkert man skal kjøpe aksjen på selve nyheten. "Buy the rumour, sell the fact" er et kjent ordtak. Om aksjen imidlertid har beveget seg lite, eller i takt med markedet i forkant av nyhetene kan nyheten virkelig være prisdrivende.

2) Er nyhetene av stor fundamental betydning? Tenk her på om nyhetene er egnet til å påvirke markedets oppfatning av investeringscaset.Vil analytikerne måtte oppgradere sine estimater som følge av nyhetene? Er det en engangseffekt, eller av mer varig art? Spesielt betydningsfult er nyheter der et selskap guider høyere forventet omsetning (økt salgsvekst) og/eller høyere forventede marginer på sine produkter. Denne type nyheter kan være egnet til å drive en aksje høyere i flere dager etterhvert som fundamentale investorer justerer sine posisjoner.*

3) Gjelder nyhetene en relevant aksje? Er aksjen likvid slik at det går an å trade den? Har selskapet et bredt spredt eierskap slik at det er umiddelbar interesse for nyhetene i markedet? Er det flere meglerhus som følger aksjen og som kan tenkes å oppjustere sine estimater? Kommer saken til å omtales i media?**

*/** begge disse punktene omtaler hvorvidt nyhetene er egnet til å få effekt over flere dager. Typisk vil nyheter i dag bli omtalt på morgenmøtet til meglerhus i morgen, og stå i morgendagens aviser. Dette kan drive nye kjøpere i flere dager.

 I tillegg til dette må en trader som alltid se på det tekniske bildet til aksjen, i kombinasjon med kvantitativ informasjon som f.eks. ATR (Average True Range) for å vurdere aksjens potensial. Markedets tekniske bilde ("the big picture") er også relevant, da både "alfa" og "beta" har påvirkning på aksjekursen.

Et konkret eksempel: Pandora (DK)

Den danske smykkeprodusenten Pandora sendte på morgenen 10.05.2016 ut en melding med denne overskriften: 

Etter sjekklisten over kunne man vurdert dette slik:

1) Nyhetene er ferske. De ble publisert sammen med selskapets kvartalstall den morgenen. Aksjen hadde ikke beveget seg nevneverdig i forkant.

2) Nyhetene er fundamentalt viktige. Typisk den type nyhet som fører til oppjustering av estimater hos analytikere, og økt lyst hos langsiktige investorer til å eie denne aksje.

3) Aksjen er relevant. Den er blant de mest handlede aksjene i det danske markedet, inngår i OMXC20 indeksen, og er bredt eiet av private og institusjoner i inn- og utland. Det danske markedet er like lett å handle som det norske, men gjenspeiler en helt annen næringsstruktur.

4) Teknisk/kvantitativt: Pandora har siden 2013 ligget i en langsiktig opptrend, med foreløpig topp nær 950 ved starten av februar. Aksjen hadde i flere dager i forkant av nyhetene konsolidert i en forholdsvis trang tradingrange mellom 830 og 860 DKK (845 +/-1,8%). Gjennomsnittlig handelsvolum siste måned var 400.000 aksjer/340 mill DKK daglig. 30 dagers ATR var DKK 23,50 i forkant, men hadde vært oppe i 31 ved aksjens topp i februar. "The big picture" - markedet var forholdsvis nøytralt med DAX og Copenhagen OMXC20 i tradingrange. 


Pandora i forkant av Q1-meldingen - relativt stabil nær 850 DKK. Kilde Infront - Infront Active Trader

Play 1 - det første draget

Aksjen hadde pushet mot 860-nivået, men ble solgt ned til 853 close siste 20 min dagen før tallene. Åpning etter tall og økt guiding ble 915 (+7,2%). Dette var over all nær teknisk motstand, men fortsatt under siste topp i aksjen ved 947 i februar. Re-test av dette nivået ville være først tekniske target på oppsiden.


Pandora 20 minutters candlesticks - Kilde Infront

Det er vanskelig å kjøpe en 2xATR åpning, og under normale omstendigheter gjemmer det seg en potensiell intradag kontratrend trade i slike situasjoner (vil bli beskrevet siden). I tilfelle med konkrete fundamentale nyheter som dette må man dog tenke annerledes. Aksjen kan fortjene en liten post ved åpning, og når man ser åpningsnivået holde på første test (som regel i løpet av den første halvtimen) og aksjen handles på stort volum kan en daytrader laste opp til maksimal poststørrelse (blir beskrevet siden) gitt de vanlige regler for risikokontroll.  

Play 2 - Nye kjøpere i markedet

Aksjemarkedene i Europa bevegers seg gjerne i et visst dagsmønster. Man har en aktiv periode frem til lunch, og så en rolig periode frem til amerikanerne kommer på jobb nærmere 14:00 da vil man ofte se nye ordrer i markedet, og ha en aktiv periode frem til børsstengning. I Pandora ser vi at aksjen etter et par tester av teknisk motstand ved 950 falt tilbake til å konsolidere mellom 935 og 940. Å selge short for spekulering i denne effekten er ikke en god trade, med mindre man er veldig erfaren. Å anta en ny runde i samme retning som den opprinnelige reaksjonen (trenden) er imidlertid ofte en god trade. Å kjøpe på brudd opp gjennom 940 for ny test av 950 ville gitt nye 10 kr profit for en daytrader i denne aksjen. Bruddet kom ca 13:40, som forventet.

Play 3 - Mer langsiktig swing trade

Mer halvlangsiktige tradere som holder en portefølje av aksjer kan også ha en god mulighet i denne. De ser typisk etter aksjer som ligger i opptrender, og viser relativ styrke i forhold til markedet. Pandora er i kategorien. Videre vet man at aksjer beveger seg i rykk fulgt av rolige perioder. Pandora lå i opptrend, men hadde nettopp hatt en rolig periode. Til slutt vet man at positive fundamentale nyheter kan være driveren for et nytt rykk. 

Når disse nyhetene kom kan aksjen være et kjøp for en swing-trader. Han/hun vil så holde aksjen inntil den gir et teknisk salgssignal, eller på annen måte gir en indikasjon på at inneværende rykk er over. Fibonacci-projeksjoner kan være en metode for å finne slike kursmål, eller man kan se på mønsteret i aksjen og lage projeksjoner basert på størrelsen til tidligere trendbevegelser. Fundamentale kursmål fra analytikere kan også gi en indikasjon, men disse er erfaringsmessig tiltenkt et litt annet publikum av langsiktige investorer. 

Pandora har i dagene etter den økte guidingen testet 980-nivået og handles nå nær 970. Swing-tradere som kjøpte på åpning etter de positive nyhetene har således 6% avkastning, og aksjen har ennå ikke gitt noen salgssignaler. Bruk av trailing stopp er fornuftig om man holder en portefølje av slike posisjoner. 

Å trade på fundamentale nyheter som dette er ofte en god trade. Den bør derfor inngå i din liste over aktuelle situasjoner (plays), og du bør handle den etter mønsteret indikert over.

Toppbilde fra Pixabay


Attraktivt nykundetilbud

Vi har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. Opprett en aktiv konto, og du kan handle til minimumskurtasje NOK 19,00 (0,03%) på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får du en kostnadsfri test av den populære handelsapplikasjonen Web Trader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.