Gå til innholdet

Trading i fallende markeder

Å handle i fallende markeder er en full-kontakt sport, og det er viktig å justere sine handelsregler. Slik gjør du det.

Mesteparten av tiden beveger markedet i aksjer seg som regel enten sidelengs i "trading range", eller oppover i mer eller mindre bratte opptrender. De fleste som handler aktivt i enkeltaksjer er kjent med dette, og prosessen for å ta posisjoner er gjerne slik:

 1. Finn en situasjon som ser attraktiv ut for nye kjøp
 2. Avvent et tidspunkt som ser ut til å gi god risk/reward ved inngang
 3. Kjøp en post av passende størrelse
 4. Sett stop-loss som begrenser mulig tap
 5. Vent til scenariet i aksjen spiller seg ut, og ta exit med profit eller
 6. Ta exit om scenariet endrer seg/evt stop-loss (inkl. tids-stopp)

Vi har skrevet om dette i tidligere innlegg som Swing Trading, og Trend Trading.

For mange som handler suksessfullt etter et slikt mønster byr faser med fallende markeder på ekstra utfordringer, og å handle etter det regelsett man har vendt seg til i gode markeder kan gi ubehagelig mye tap. Det er etter min oppfatning noen klare grunner til dette.

Forskjeller på Bullmarked og Bearmarked

Selve handelsmønsteret i markedet kan endre betydelig karakter når man går fra en stigende eller sidelengs fase og inn i kraftige korreksjoner eller endog langvarig nedtrend. En hovedforskjell er at kurser har en tendens til å krabbe opp, men falle ned. Med dette menes at hastigheten i kursbevegelsene er høyere på vei ned enn opp. Om man ikke er fokusert og følger tett med kan et lite tap således eskalere raskere enn man er vant til. Kobler man dette med den kjente psykologiske effekten fra adferdsteori om at smerten ved tap føles omtrent dobbelt så kraftig som en gevinst, er det lett å skjønne at dette kan oppleves ubehagelig.

Shanghai CSI 300 brukte 50 uker fra 3400 til topp, og under halve tiden ned igjen. Kilde: Infront
Shanghai CSI 300 index brukte 50 uker opp fra 3400 til topp, og under halvparten ned igjen. Kilde Infront.

Et annet viktig element er at både market-makere og andre markedsaktører ofte vil ta mindre risiko i fallende og volatile markeder enn i stigende. Man kan således oppleve tynnere ordrebøker og i praksis videre spreader (større avstand mellom kjøp- og salgskurs i ordreboken). Dette gjør at det blir systematisk dyrere å komme inn og ut av posisjoner, og dyrere å sikre seg for de som bruker derivater. (Der siste ser man gjennom at markedsfall ofte akkompagneres av stigende VIX. Det journalister og strateger ofte omtaler som en "frykt indeks" er rett og slett prisen på kjøps/salgsopsjoner, m.a.o. prisen på sikring.) 

Man kan altså forvente at det kan være vanskeligere og dyrere å ta (i alle fall større) posisjoner i et bratt fallende marked, og priser vil bevege seg raskere, noe som igjen gir større usikkerhet med hensyn på å oppnå en "ideell" pris på ordreutførelsen. 

Hvordan handle i bearmarkeder?

Hva som er smartest oppførsel i et bearmarked kommer som vanlig an på din investeringssituasjon, kunnskap, mandat og interesse. Det finnes ingen "one size fits all" i markedet. Generelt og grovt forenklet kan man si følgende:

Langsiktig fondssparer - enklest mulig

Er du langsiktig fondssparer med f.eks. månedlig sparing så er ikke dette et tidspunkt du skal selge, men heller ha en plan for å kjøpe. Øker du månedssparingen i slike perioder, eller setter inn litt ekstra øvrig kaptital vil det normalt bety mer avkastning når børsene svinger opp igjen. Selvsagt forutsatt at du har valgt gode fond i utgangspunktet. Det er ikke alle regioner eller sektorer som har opplevd en boom-fase som kommer opp med det første. Japan toppet eksempelvis ut i 1989 med NIKKEI indeksen på over 40.000 etter en spektakulær boom på 1980-tallet. Nå er den 22.270, etter å ha vært så lavt som 9000 senest i 2013. For den tech-tunge NASDAQ indeksen tok det 16 år før den igjen passerte boble-toppen fra 2000. Mer om enkel, langsiktig investeringsstrategi i dette innlegget.

Langsiktig investor med blandet portefølje

Er du langsiktig investor i en blandet portefølje av aksjefond og rentefond kan du forvente at rente-delen står seg godt, mens aksjebeholdningen faller i verdi. Du kan da gjøre periodevis re-balansering gjennom salg av rentefond og kjøp av aksjefond f.eks. kvartalsvis eller halvårlig. Dette er ikke ulikt hvordan Oljefondet eller Folketrygdfondet opptrer. Mer om dette i den tidligere artikkelen om balansert investeringsstrategi.

Langsiktig investor opptatt av Market timing

Er du langsiktig investor som følger strategier for market timing har du solgt når indeksene/aksjene brøt sine opptrender, tegnet toppformasjoner i chartene eller senest når trendstøtte som f.eks. 200 dagers glidende gjennomsnitt ble brutt på nedsiden. Du sitter da og høster renteavkastning på kapitalen, mens timing for kjøp vurderes. Rothschilds ord fra 200 år tilbake gir gjenklang gjennom historien:

Buy to the sound of cannons, sell to the sound of trumpets

Oversatt til 2018'sk kan man si: Kjøp den dagen flere av avisene samtidig har overskrifter som "krakk", "bearmarked" og "børspanikk" og liknende. Å time ideelt tidspunkt og eksakt bunn for nye aksjefondsskjøp er ellers vanskelig. Enkleste råd er å bruke samme teknikker som ved timing av salg. Dvs se etter klassiske formasjoner, trendbrudd på nedtrendene, og brudd opp gjennom glidende gjennomsnitt. Skalèr gjerne gradvis inn, på samme måte som du trolig gikk gradvis ut. Erfaringsmessig vil jeg dog si at å bruke kortere glidende snitt (f.eks. 10, 20 eller 50 dagers) for inngang kan være lurt. Det gir deg en kjappere inngang nærmere markedets absolutte bunner, og drar nettopp nytte av det faktum at nedtrender er brattere og raskere enn opptrender.

Profesjonell trader / investor

Er du profesjonell trader, eller investor med et fritt mandat kan du benytte hele spekteret av tilgjengelige instrumenter, inkludert shortsalg av aksjer og defensive eller offensive strategier med derivater. Denne kundegruppen trenger i liten grad tips til hvordan å håndtere fallende markeder, annet enn å i økende grad være bevisst på ordreutførelse, likviditet i markedet og i ytterste konsekvens kvaliteten på motparter i derivatkontrakter.

Vanlig aksjehandler

Er du vanlig aksjehandler på hobbybasis som ikke benytter shorting (dvs. long only) vil du trolig oppleve kraftig fallende eller langvarig nedadtrendende markeder som svært utfordrende. Mange føler seg som "Kong Midas i revers" da nær samtlige posisjoner man tar ofte ender i tap, og et blikk på porteføljen gir assosiasjoner til Turbonegers klassiker "All my friends are dead".  Å kjøpe på dipper fungerer dårlig, og selv aksjer med gode selskapsnyheter klarer lite annet enn å åpne høyt for så å falle utover dagen. Men det er ikke umulig å tjene penger også i slike markeder, og riktig gjort kan det endog gå bra da prosentene opp fra bunnene fort kan bli store. Følgende tips kan være verdt å tenke på.

 1. Enkeltaksjer kan falle mye mer enn du tror. Definisjonen på en aksje som har falt 90% er som kjent en aksje som har falt 80% og så halvert seg... Ikke kjøp en aksje bare av den grunn at den har "falt mye" uten å ha god fundamentale kjennskap til den, og benytt tekniske metoder for riktig timing. 
   
 2. Husk at utbunning er en prosess og ikke et punkt. La aksjer danne bunnformasjoner, og ta de når kjøpssignal opp fra disse bekreftes. Ref. PGS-eksempel under, eller teknikkene jeg har beskrevet i case-gjennomgangen av trend-trading.
  Utbunning i PGS desember 2017
  Utbunningsprosess i PGS november/desember 2017. Trippel bunn, brudd opp gjennom glidede snitt og brudd opp gjennom taket i konsolideringsformasjonen... pause ved 100 dagers glidende snitt/bruddstedet, før opptrend skjøt fart.
   
 3. Ved økt usikkerhet i markedet bør du trade med mindre posisjoner og eventuelt mindre belåning enn vanlig. Å halvere posisjonsstørrelse kan være greit.
   
 4. Vær mer kresen enn vanlig på hvilke posisjoner du tar. Husk at markedet kommer til å gi deg en endeløs strøm av muligheter i tiden fremover. Prøv å bare ta de case/oppsett som er så bra at det ikke er mulig å la være å ta de.
   
 5. Bruk stop-loss helt slavisk. Dette er en regel som alltid gjelder, men erfaringsmessig kan man ikke minne folk på det for ofte. Stop-loss i aksjehandel er like viktig som blokkeringer i karate eller forsvar i fotball. Sammen med de andre risikostyringsparameterene (god utvelgelsesprosess og riktig posisjonsstørrelse) er dette helt sentralt for langsiktig overlevelse som aksjehandler.
   
 6. Det går fint an å handle på kontratrend-bevegelser også i nedtrender (ref. chart under), og det kan bli gode prosenter av dette. Vær dog bevisst at det underliggende instrument er i nedtrend, og sett dine profit-kursmål ved overliggende teknisk motstand og trendlinjer. Ikke vær for grådig.
  Kinesisk aksjeindeks Shanghai CSI 300Shanghai CSI 300 indeks er nå omtrent like langt under 200 dagers glidende snitt som det den var tilsvarende over ved de to siste utpregede topper. 

Oppsummert: Vær bevisst hvilke posisjoner du tar, og når. Husk passende posisjonsstørrelse og stop-loss. Vær forsiktig, og lykke til!

Kilde for toppbildet: Pixabay


Spesialtilbud til nye kunder 

Opprett en aktiv konto, og handle til minimumskurtasje NOK 19,- 0,03% på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får nye kunder kostnadsfri test av handelsapplikasjonen WebTrader (for PC og mobil), og tilgang til vår analyse i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer. Du kan opprette eller flytte både Aksjesparekonto og vanlig handelskonto til Pareto. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

 

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.