Gå til innholdet

Teknisk utstyr for Tradere

Suksessfull trading krever tilgang til gode verktøy. Her får du en oversikt over hva som er tilgjengelig, og noen tips på hvordan komme i gang.

De fleste aktiviteter i både business og fritid krever et sett med verktøy eller utstyr, og trading er intet unntak. Likeledes er det slik at kostnadene på utstyret stiger med hvor komplekst man ønsker dette skal være. I forhold til de fleste andre hobbyer eller yrker er imidlertid utstyret du trenger for å trade forholdsvis billig. Her er en oversikt over det jeg mener er essensielt for å kunne trade aksjer effektivt.

Et godt informasjons- og handelssystem

I Norden har Infront en ledende posisjon som leverandør av handels- og informasjonssystem for tradere, og Pareto tilbyr derfor flere av deres systemer til våre kunder. Topproduktet Active Trader kan enkelt tilpasses individuelle behov gjennom å velge ulike informasjons-, analyse-, og handelsmoduler. Grunnpakken inneholder mye kursinformasjon, og avanserte verktøy for teknisk analyse. Du får også tilgang til click-trading, som muliggjør lynrask aksjehandel. Se demo her:

I Active Trader vil du finne noen forhåndslagrede arbeidsflater, men de fleste lager raskt sine egne varianter. Produktet kan tilpasses 1 eller flere skjermer. For full tids trading vil jeg anbefale å ha tilgang til en stor arbeidsflate for å ha all relevant fremme uten å måtte bla frem og tilbake. Active Trader kan utvides og tilpasses med en rekke tilvalg som generelt kan deles i 4 kategorier:

  1. Fundamental informasjon (f.eks. estimater fra FactSet eller SME)
  2. Nyhetstjenester (f.eks. TDN, Marketwatch, etc)
  3. Kursinformasjon fra ulike aksje-, råvare- eller rentemarkeder
  4. Handelsapplikasjoner (click-trading, algoritmer, Smart Order Routing etc).

Selv benyttet jeg eksempelvis sanntidskurser på aksjer i Norden, Tyskland og USA, samt på oljepris og metaller. Videre konsensusestimater og utvalgte nyhetstjenester, samt click-trading for raskest mulig ordreutførelse.

Active Trader oppdateres jevnlig av Infront, så produktet blir stadig bedre. Nyeste versjon inneholder også en del screening-verktøy for å fange opp kjøps- og salgssignaler fra et kvantitativt perspektiv. Ellers kan Traderen enkelt linkes dynamisk til Excel slik at du kan lage egne modeller som oppdaterer seg selv kontinuerlig, eller batchvis.

Active Trader koster 990,- pr måned inkludert en grunnpakke med kursfeed og Pareto Trader for mobil. Gjør du mer enn 50 handler pr. måned faller prisen til 490,- Les mer om Active Trader og prøv gratis i 4 uker her.

Web Trader

Web Trader har nylig blitt lansert som en «light»-versjon av Active Trader. Vårt mål med denne har vært å gjøre det lettere for investorer som tidligere kun har handlet i vanlige nettløsninger å få tilgang til ordentlig kurs- og nyhetsinformasjon og mer avansert handelsfunksjonalitet. Se demo her:

Prisen er kun 99,- pr måned og inkluderer da tilgang også til  Pareto Trader for mobil (eller Web Trader for mobil om man foretrekker den). Handler du mer enn 10 ganger pr. mnd får du Web Trader gratis. Du kan prøve Web Trader uten å være kunde hos Pareto, eller du kan kombinere test av handelssystemet med vårt populære velkomsttilbud. Se banner nederst på siden.

Mobil Trader

Active Trader inkluderer tilgang til den populære appen Pareto Trader for iPhone/Android/iPad, som gir deg kurser, nyheter og handelsmuligheter direkte på mobilen. Denne appen kan man også abonnere på direkte. Prisen er da NOK 49,- pr måned inkludert sanntidskurser på Oslo Børs. Handler du mer enn 5 ganger pr måned får du Pareto Trader gratis. Les mer om appen, og prøv gratis i 4 uker her. Nylig har også Web Trader blitt lansert i en mobil versjon, og kunder kan nå velge om de vil bruke den eldre app-løsningen, eller den nye mobiltilpassede webtraderen.

Andre handelsløsninger

Det fins en rekke andre handelsløsninger. De fleste større norske meglerhus tilbyr handel gjennom Active Trader, mens noen av de utenlandske har egne handelsapplikasjoner som er sammenlignbare. For profesjonelle fins det også mer omfattende løsninger, hvorav Bloomberg er den mest utbredte.

Bloomberg er et meget avansert nyhets-, informasjons- og handelssystem, men kostnaden er 10-20 ganger høyere enn for Active Trader. Dessuten er mye av den ekstra funksjonaliteten mest anvendelig for profesjonelle kapitalforvaltere. Det er derfor stort sett tradere med veldig store handelsvolumer som bruker dette systemet.

Kan man gjøre det helt gratis?

Det lar seg gjøre å finne aksjekurs- og chartverktøy på internett som er gratis eller tilnærmet gratis. På Paretos websider får alle kunder tilgang til grunnleggende info som aksjekurser, børsmeldinger og kommentarer fra analytikerne. Her er noen andre tips: 

  • Bloomberg - Kurser, nyheter, video etc.
  • Finviz - Fundamental info
  • CRB - Mye stoff om råvarer

Dette kan være nok for en nybegynner og hobbyspekulant, spesielt dersom man kun skal drive «swing-trading». Forutsetningen her er at man har en godt diversifisert portefølje, og er ute etter bevegelser som varer noen dager eller uker. Det fins flere eksempler på kjente investorer som kun handler på signaler gitt «end of day», og da kommer du langt med gratisverktøy. For de fleste er det imidlertid mye å hente på å skaffe seg skikkelige systemer, og de fleste opplever at det blir mye lettere å gjøre kjøp og salg med bedre "timing". Handler du mer enn 10 ganger i måneden i snitt får du dessuten Web Trader gratis.

Øvrig teknisk utstyr

På den tekniske siden er det ikke så mye mer man trenger som trader. En stabil og god internettlinje, og et bra kontor må selvsagt på plass. Et regneark til føring av daglig tradinglogg er også viktig, men medfører ingen store investeringer. Utover dette er det kunnskap og ideer som er ditt beste verktøy. Deltakelse i et tradingmiljø vil for de fleste gi et meget positivt bidrag, og for å sikre kontinuerlig forbedring kan coaching og individuell evaluering/rådgivning ta deg til nye høyder.

Ta gjerne en prat med oss i Pareto om hva vi kan bidra med for å gi deg økt fremgang innen trading. Vi driver med dette på fulltid, og har tett dialog med tradermiljøene i Norge.

Les mer om trading hos Pareto
Les mer om avansert aksjehandel

Se demo av Click-Trading her:

Toppbildet er tatt av artikkelforfatteren selv. Er det fint vær kan man følge opp posisjonene sine og trade fra en liten maskin utendørs. Til daglig er det dog bedre med større og flere skjermer.


Spesialtilbud til nye kunder 

Opprett en aktiv konto, og handle til minimumskurtasje NOK 19,- 0,03% på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får nye kunder kostnadsfri test av handelsapplikasjonen WebTrader (for PC og mobil), og tilgang til vår analyse i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer. Du kan opprette eller flytte både Aksjesparekonto og vanlig handelskonto til Pareto. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev