Gå til innholdet

Råd å lytte til

Den amerikanske trader og markedskommentator Dennis Gartmans 19 regler for trading.

Denne måned legger den kjente amerikanske aksjekommentator og trader Dennis Gartman ned sitt nyhetsbrev «The Gartman Letter» etter 30 år med utgivelser. Publikasjonen har var en abonnementstjeneste, og hadde både hedgefond, tradisjonelle fond, meglerhus og vanlige investorer på kundelisten. Gartmans begrunner i et intervju med Bloomberg nedleggelsen med økende konkurranse og et ønske om å bruke mer tid med familien. Han vil imidlertid fortsette å gi intervjuer, og å være aktiv i markedene.

Gartmans handelsstil karakteriseres som en blanding av momentum/trendfølging og å være det man kan kalle «selektivt kontrær» i å gå imot markedet på enkelte ekstreme kursbevegelser. Slikt sett favner han bredt innenfor hvordan mange suksessfulle tradere opererer. Han har både i Gartman Letter og i jevnlige intervjuer vært åpen om sine egne posisjoner, noe som har medført både hyllester og latterliggjøring. Til dette kan jeg tillegge at for en kortsiktig trader vil en treffprosent på de enkelte posisjoner bli regnet som god om man overstiger 60%. Gode tradere kombinerer dette med god kapital- og risikostyring for å tjene penger over tid. I tillegg til å være flink til å finne situasjoner å gå inn i (treffprosent) er evnen til å la gode posisjoner få modne seg, samt komme kjapt ut av dårlige (stop-loss) en suksessoppskrift over tid.

I et intervju med Business Insider i 2013 kom Gartman med 19 handelsregler som er verdt å lytte til. Her er de:

Dennis Gartmans 19 handelsregler

 1. Aldri, aldri, aldri øk i en posisjon som er i minus: Noensinne!
  Å øke i dine tapere er veien til fortapelse, og de fleste som har tapt store formuer har begått denne feilen.
 2. Trade som en leiesoldat.
  Som trader/investor er din jobb å være på den vinnende side i markedet, ikke på den side som du tror er økonomisk korrekt. Man må først og fremst være pragmatiker.
 3. Mental kapital trumfer real kapital
  Kapital kommer i to former, mental og reell. Å forsvare tapende posisjoner tapper deg for begge.
 4. Vi er ikke i businessen «kjøp lavt og sell høyt»
  Vi ønsker å kjøpe høyt og selge høyere, samt selge short lavt og dekke lavere. Styrke avler styrke. Svakhet avler svakhet.
 5. I bullmarkeder må man tilstrebe å alltid være long eller nøytral
  … og i bearmarkeder bør man søke å være short eller nøytral. Det fins unntak, men de er veldig, veldig sjeldne.
 6. Markeder kan være ulogiske mye lengre enn du kan være solvent. Så sa den kjente økonomen John Maynard Keynes for mange år siden, og han hadde rett.
 7. Kjøp det som viser størst styrke; selg det som viser størst svakhet
  Metaforisk ser man at våte papirposer går lettest i stykker, og den sterkeste vind fører skip lengst og fortest.
 8. Tenk som en fundamentalist, trade som en tekniker
  Vær bullish eller bearish kun når det tekniske og fundamentale bildet (slik du oppfatter det) bekrefter hverandre.
 9. Trading går i sykler. Noe bra, mye dårlig
  I de gode periodene blir selv ting du gjør feil lønnsomt. I de påfølgende dårlige periodene går selv de best begrunnede posisjoner feil. Dette er naturen i trading. Aksepter det og gå videre.
 10. Hold dine systemer enkle
  Kompleksitet fører til forvirring. Enkelhet er nøkkelen til eleganse og profitabilitet.
 11. Å forstå massepsykologi er alltid viktigere enn å forstå økonomi
  Eller som han sier: «When they’re cryin’ you shuld be buyin’ and when they’re yellin’ yo shuld be sellin’!»
 12. Husk, det er aldri bare en kakkerlakk
  Erfaring viser at om det kommer dårlig nytt vil mer dårlig nytt følge. Ofte verre, og med større effekt.
 13. Vær tålmodig med vinnende posisjoner; vær utålmodig med tapende
 14. Gjør mer av det som virker og mindre av det som ikke virker
  Dette fungerer som en fin rettesnor både i trading og i livet generelt. Om det fins noen nøkkel til fremgang, så er det denne.
 15. Rydd opp etter deg
  En feil kan fort bli verre.
 16. Det fins alltid noen større og sterkere
  Samme hvor mye arbeid du legger i en trade er det alltid noen som vet mer, har mer kapital, eller er bedre forberedt.
 17. Følg med!
  Markedet sender deg signaler. Lytt til de.
 18. Når fakta endres, endre din posisjon
  Igjen et sitat fra Lord Keynes: «When the facts change, I change: What du you, Sir». Når det tekniske eller fundamentale bildet endres, juster posisjonenen dine eller gå helt ut av de.
 19. Alle regler kan brytes
  Men de må kun brytes sjelden, og det krever stor innsikt å vite når, hvorfor og hvordan.

Praktisk anvendelse

Med betydelig erfaring fra praktisk trading kan man kjenne igjen det meste av tankegangen som ligger bak rådene, og samtykke i at disse er gode regler å forholde seg til. Tidligere artikler i Traders Corner om f.eks. trend-trading og stop-loss belyser også noe av denne tematikken, samt 4 tips for bedre avkastning i aksjer fra Kunnskapssenteret vårt. Vi understreker at rådene kommer fra og er ment for aktører som følger aksjemarkedet daglig, og har et aktivt forhold til alle poster de har i markedet. 

Artikkelforfatteren har tidligere jobbet i meglerhus som har abonnert på Gartman Letter, og dette ble av mange lest med stor interesse. Gartman spiller på hele spekteret både med hensyn på retning (long/short), grad av involvering (cash, gearet eller sikret), og handler råvarer, aksjer og indekser. Dette er muligheter som til enhver tid er tilgjengelige for de som er interessert i det, og gjør at man som trader blir tilnærmet helt uavhengig av det stabile oppgangsmarkedet som gjerne foretrekkes av langsiktige investorer. Mange har også en kortsiktigere tradingportefølje ved siden av sin portefølje av langsiktige investeringer, og det kan være flere fordeler med det. Man får eksempelvis bedre kontakt med de aktuelle temaene i markedet, og det gir interessante mentale utfordringer. 

Pareto er godt tilrettelagt for deg som vil drive avansert aksjehandel, og vi oppfordrer deg til å ta kontakt for en uforpliktende prat. Vi har spesielt gode betingelser for deg som handler mye, eller har en større portefølje i markedet.


Attraktivt nykundetilbud

Har du vurdert å bli kunde av Pareto? Vi er det naturlige valget for deg som er over snittet interessert i aksjer og investeringer, og har et svært godt nykundetilbud for de som ønsker å teste våre tjenester. I tillegg til lav kurtasje får du en kostnadsfri test av handelsapplikasjonen WebTrader (for PC og mobil), og tilgang til våre analyser i samme periode. Vi hjelper deg gjerne med å flytte porteføljen fra en annen bank/megler, og kan også motta allerede belånte porteføljer til svært gode lånebetingelser. Du kan opprette eller flytte både Aksjesparekonto og vanlig handelskonto til Pareto. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

3 siste fra Pareto:

Meld deg på vårt nyhetsbrev