Gå til innholdet

Slik deltar du i Børsnoteringer

I Norge er det mulig for kunder i alle meglerhus å delta i børsnoteringer. Slik gjør du det.

Det er alltid en stor begivenhet i et selskaps historie når det noteres på Oslo Børs. Den dagen selskapsledelsen ringer i børsbjellen blir aksjene fritt omsettelige, og hvem som helst kan handle de i markedet. 

I forbindelse med børsnotering gjøres det ofte en kapitalinnhenting, og/eller børsnoteringen kombineres med et spredningssalg til flere investorer. Dette betyr som regel at selskapet har brukt de foregående uker til å møte profesjonelle investorer i inn- og utland, og mottatt interesse for å kjøpe aksjer. Det er den samlede interesse med pris og volum som avgjør kursen/prisen i aksjeutvidelsen og/eller nedsalget.

I et spredningssalg eller offentlig emisjon legges det ut en åpen invitasjon til alle investorer for å være med til samme betingelser. Prosessen håndteres av de meglerhus som har blitt brukt som rådgivere av selskapet, men det er mulig for kunder av alle meglerhus å delta. Slik gjør du det:

Tegne aksjer i børsnotering

Inne på dine kontosider på vår kundeweb vil du finne en link til VPS (Verdipapirsentralen). Ett klikk på denne linken tar deg til VPS Investortjenester, ferdig innlogget og tilknyttet den VPS-konto du benytter for handel hos oss.

Inne i VPS investortjenester kan du velge "Hendelser" i menyen, og "Emisjoner/videresalg". Der vil du finne en liste over alle emisjoner og videresalg som er i tegningsperioden, og du kan klikke deg videre inn til å delta i disse. PS: Dersom ikke Pareto Securities er oppført som tegningssted må du velge en av de andre tilretteleggerne. Du vil uansett kunne bruke din VPS konto hos Pareto til å delta.

PS: Det er kun retail-tansjene man kan delta i på denne måte direkte i VPS, og kun for personlige tegnere. Vil man tegne i institusjonstransjen (beløp overstigende 100.000 EUR), eller tegne aksjer på et selskap (investeringsselskap) må dette gjøres via tegningsblanketter, og du må henvende deg til et av meglerhusene som håndterer den faktiske børsnoteringen.

 


Spesialtilbud til nye kunder 

Opprett en aktiv konto, og handle til minimumskurtasje NOK 19,- 0,03% på Oslo Børs første 3 måneder. I tillegg får nye kunder kostnadsfri test av handelsapplikasjonen WebTrader (for PC og mobil), og tilgang til vår analyse i samme periode. Les mer og registrer deg via banneren under:

19 ut 19 - Spesialtilbud fra Pareto

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.