Gå til innholdet

Tankbunnen i sikte?

​I et utfordrende marked for Tank venter vi at situasjonen vil bli enda svakere i den nærmeste fremtid. Samtidig legger denne perioden grunnlag for en mulig mer langvarig oppgang i både rater og skipsverdier fra 2018 og fremover.

Lavere vekst og flere skip

De siste par års økning av oljeproduksjonen førte til sterk etterspørsel etter oljefrakt, kombinert med at det overforsynte markedet gjorde at et betydelig antall skip har blitt brukt som flytende oljelagre. OPECs nylige beslutning om kutt i oljeproduksjonen vil fjerne og til dels reversere denne positive impulsen i tankmarkedet. Samtidig ser vi i et nå mer balansert marked for olje at lagrene reduseres, og da er det gjerne de dyreste lagringsmulighetene (som skip) som først vil bli tatt ut. Dette vil redusere etterspørselen etter tank. 

Etter noen kvartaler med betydelig, men ikke ekstremt høy flåtevekst vil en økende mengde båter både i VLCC og Suezmax segmentet bli levert de kommende kvartaler. Vi forventer derfor at skipsverdier, som har vært i konstant fall det siste året, fremdeles kan ha ytterligere 5 til 10% nedside inn i 2017.

Dagens utfordrende marked medfører imidlertid nedstengninger av verft, og betydelige finansieringsrestriksjoner for rederiene. Dette ventes å legge en betydelig demper på flåteveksten litt lenger frem, og er hovedårsaken til at vi ser konturene av et mer fundamentalt sunnere marked utover i 2018. Vi blir heller ikke overrasket om man ser erfarne aktører benytte det svake markedet til å kjøpe skip nær den antatte markedsbunnen de kommende 6-9 måneder.

Markedsbunn i Q2-Q3 2017?

VLCC-ratene i tredjekvartal har vært svakere enn vi ventet ved inngangen til året, men har allikevel holdt seg relativt godt gjennom en periode med produksjonsbortfall fra enkelte «tonn-mil intensive» regioner som Nigeria, Libya og Venezuela. Det er vanlig med et sesongmessig opptick i ratene i fjerde kvartal, og vi forventer å se dette også i år. Dette kan igjen føre til et kortsiktig rykk i tankaksjene.

De svake markedsutsiktene fører imidlertid til at vi reduserer våre estimater for siste del av 2016, og dette får effekt også inn i 2017 og 2018. I snitt er våre rateforventninger ned 30% for 2017, og medfører nedjustering av kursmålene på aksjene vi følger.

For en grundig gjennomgang av tankmarkedet, og konkrete estimater og anbefalinger på aksjer se vår 50 siders Crude tankers report: "Short term pain is long term gain». 

 

Som aktiv kunde i Pareto får du full tilgang til våre analyser og estimater. Det er gratis å registrere seg som kunde, og det tar kun 3 minutter ved hjelp av BankID. Les mer om våre priser og tilbud her.

Toppbilde: Brosen, Wikimedia Commons

Relaterte artikler:

E&P Survey 2016 - Lys i tunellen

2016-08-25 av Karl O. Strøm basert på analyse av Rosef, Gjønnes, Andreassen og Johannessen

Odfjell - Rimelig kjemikalietank

2016-04-20 av Karl O. Strøm og Eirik Haavaldsen

FRO

TIL

Meld deg på vårt nyhetsbrev