Gå til innholdet

Statoil ned til Hold

Vi oppjusterer vårt kursmål på Statoil til 150, men tar anbefalingen ned fra «kjøp» til «hold» på grunn av begrenset oppside til kursmålet etter den siste tids kursoppgang.

Statoil rapporterte i går tall for første kvartal som var 6% bedre enn markedet hadde forventet. Produksjonen var som tidligere guidet, realiserte priser kom inn noe lavere, mens operasjonelle kostnader og kapitalinvesteringer viste et raskere fall enn analytikerne hadde ventet.

Statoil viser økt selvsikkerhet på å kunne oppnå en nøytral kontantstrøm etter investeringer og utbytte i 2017 på en forventet oljepris på 60 USD/fat, og dette blir godt tatt imot av investorer. Vi spør analytiker Trond Omdal som har fulgt selskapet i en årrekke om hvorfor.

Karl Oscar: Hvorfor er denne kontantstrømsnøytraliteten så viktig for investorene som eier Statoil?

Trond: Antagelsen om en oljepris på 60 USD i 2017 er i tråd med det Pareto forventer, selv om forward-kurven i markedet fremdeles ligger lavere enn dette. I perioden med kraftig fallende oljepriser har Statoil valgt å opprettholde sine relativt høye kvartalsvise utbytter, og dette har ført til negativ kontantstrøm for selskapet. De har rett og slett måttet øke gjelden for å utbetale forventet utbytte til investorene, og det er jo ikke opprettholdbart over tid.

Dagens melding viser at selskapet kan opprettholde sine utbytter uten å ha negativ kontantstrøm i et scenario for fremtidig oljepris som er i tråd med hva mange i markedet forventer. Dette gir økt trygghet til investorer som er opptatt av direkteavkastning, og bidrar til kursoppgang.

Karl Oscar: Du tar opp kursmålet noe på Statoil i dag, men reduserer anbefalingen fra «kjøp» til «hold». Hvorfor dette?

Trond: Vi liker selskapet, og syns de posisjonerer seg riktig. For investorer er det dog slik at alt har sin pris. Vår kursmål på 150 impliserer en direkteavkastning på 4,7% for aksjen, noe som er i tråd med historisk snitt.

Endringen i anbefaling fra «kjøp» til «hold» er mer en teknikalitet. Når det er under 10% fra dagens kurs opp til kursmålet gir vi anbefalingen «hold».

 Karl Oscar: Men er det lett å se for seg at aksjen kan gå høyere enn kursmålet? Hva skal til?

Trond: Ytterligere oppgang i oljeprisen vil gi fortsatt medvind for de fleste oljeaksjer, også Statoil. Dessuten kan dagens lave renter gjøre at investorene er fornøyd med en lavere direkteavkastning enn historisk snitt på 4,7%, dersom de kan være relativt sikre på at utbyttene er opprettholdbare. Fortsatt positiv utvikling på begge disse faktorene kan bidra til at aksjen går over vårt kursmål, men vi kan vanskelig basere vår analyse på dette.

Karl Oscar: Er det annet du vil trekke frem som spesielt interessant i førstekvartalsrapporten?

Trond: Ja. Driftskostnadene til Statoil falt raskere enn vi hadde ventet, og det samme gjorde investeringene. Det er en viss sammenheng mellom disse størrelsene, så det blir interessant å se om endringen er opprettholdbar. Operasjonell effektivitet er viktig i alle organisasjoner, så uventede forbedringer på dette området blir godt mottatt av markedet.

 

For mer informasjon og estimater les analysen:
Statoil Quarterly Review - Capex and perating costs falling fast

Toppbilde: Troll A, tatt av Harald Pettersen, Statoil

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

Relaterte artikler:

Olje etter Doha - Videre oppgang?

2016-04-18 av Karl O. Strøm intervjuer Trond Omdal

Oppgraderer Nordsjø-verdier

2016-03-29 av Karl Oscar Strøm, basert på analysen Oil E&P Monthly

Rigg-effektivitet i US Oil-Shale er overvurdert

2016-04-18 av Karl O. Strøm intervjuer Analysesjef Andreas Stubsrud

Oljebalanse rykker nærmere

2016-03-07 av Karl Oscar Strøm, basert på materiale fra Trond Omdal

STL

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.