Gå til innholdet

Ser Statoil i 200

Stigende oljepris og lavere kapitalinvesteringer ventes gi meget sterk kontanstrøm til Statoil i tiden fremover. Vi hever kursmålet til 200 og gjentar Kjøp.

Statoil vil legge frem resultatene for fjerde kvartal 2016 og avholde sin 2017 kapitalmarkedsdag tirsdag 7. februar. Vi venter at selskapet da vil guide kapitalinvesteringer for inneværende år til 10 milliarder USD, mens konsensusforventningene er USD 11 mrd. Basert på vårt gjennomsnittlige oljeprisestimat for 2017 på USD 60/fat beregner vi at dette vil gi hele NOK 15 kr pr aksje i fri kontantstrøm (ved dollarkurs 8). Det er mange år siden vi har sett så sterk kontantstrøm i Statoil, og aksjen har da vært handlet på vesentlig høyere nivåer. Vi gjentar vår kjøpsanbefaling og hever kursmålet til 200 (fra 180). Dette vil tilsvare fri kontanstrøms-yield på 7,5% i STL.

Venter 2,3 MRD EBIT i Q4 - Opp 30% yoy

Vi forventer et fjerdekvartalsresultat på 2,3 milliarder dollar fra Statoil, noe som for øyeblikket er 200 milloner høyere enn konsensusforventningene. Hovedårsaken til avviket er at vi har noe høyere forventninger til selskapets egenproduksjon på 2,085 milloner fat/dag, mot konsensus på 2,068. Dette vil innebære at den lange trenden med fallende kvartalsresultater endelig vil bli brutt.

Lavere investeringer

Statoil drar i likhet med de andre oljeselskapene nytte av fallende priser på service, vedlikehold og investeringer. Dette betyr at dollarbeløpet de bruker til kapitalinvesteringer ikke bare reflekterer et fallende aktivitetsnivå, men også fallende priser på innsatsfaktorene. Både Statoils kapitalinvesteringer og operative kostnader har falt raskere enn forventet, og selskapets siste guiding peker mot USD 11 milliarder i investeringer for 2016, mot opprinnelig indikert USD 13 mrd. Statoil har betydelig fleksibilitet i sin utviklingsportefølje, og vi forventer at de guider organiske (dvs eks.oppkjøp) investeringer på USD 10 mrd i 2017 (konsensus er 11), og at det siktes mot 9-11 milliarder i perioden 2018-2019.

 

Høy kontantstrøm understøtter utbytteforventningene

Vårt oljeprisestimat er blant annet basert på en forventning om at OPEC og enkelte ikke-OPEC land kommer til å følge opp sine planlagte produksjonskutt. Dette ventes resultere i en gjennomsnittlig oljepris på 60 USD/fat for 2017 fordelt på 55 i Q1, 60 i Q2 og Q3 og 65 i Q4, med ytterligere oppside for 2018 tross en ventet betydelig økning i amerikansk oljeproduksjon. Stigende oljepris vil sammen med begrensede kapitalinvesteringer gi en meget sterk fri kontantstrøm i Statoil, tilsvarende nivåer vi ikke har sett på mange år. 

Kjøp - Kursmål 200

Vi gjentar dermed vår kjøpsanbefaling av Statoilaksjen, etter å ha tatt anbefalingen opp fra "Hold" 22. juni i år. Kursmålet heves samtidig fra 180 til 200 kroner, noe som vil innebære en 7,5% fri kontantstrøms yield ved kursmålet.

Vår oljeanalytker Trond Omdal har fulgt Statoil en årrekke, og har også tidligere jobbet i selskapet. Hør mer om Omdal og Olje i denne tidligere episode av Paretopodden. Vi spurte Trond om en ytterligere kommentar om dette:

Karl Oscar: Er du den analytiker i verden som ligger med det høyeste kursmålet i Statoil nå?

Trond: Ja.

For å lese den fulle analyse, klikk på denne link:

2017 capex USD 10bn - FCF USD 6bn

Kilde for toppbilde: Statoil, fotograf Thomas Sola. Bildet viser Njord A og Skandi Acergy

Kunder med aktiv konto hos Pareto Securities har full tilgang til alle våre analyser og estimater på selskaper vi følger i Norge, Sverige og øvrige markeder. Les mer om våre tjenester her, eller benytt vårt velkomsttilbud under. Registrering med bank-ID på 3 minutter.

 

Relaterte artikler:

Høyere oljepris etter OPEC-kutt

2016-12-02 av Karl Oscar Strøm intervjuer Trond Omdal

Paretopodden episode 1 - Olje

2016-10-27 av Karl Oscar Strøm intervjuer Trond Omdal

Seismikk - Tidlige tegn på oppsving

2016-12-21 av Karl Oscar Strøm intervjuer Synnøve Gjønnes

STL

Meld deg på vårt nyhetsbrev