Gå til innholdet

REC selger silisium med rabatt

REC Silicon presenterte tall for første kvartal i dag. Hva er nytt?

Resultattall som ventet

Selve resultattallene kom inn omtrent som både Pareto og konsensus av analytikerne hadde forventet, med et netto tap på 30 millioner USD i kvartalet. Både omsetningen og kostnadene kom inn i tråd med forventningene. Den største overraskelsen var knyttet til produsert og omsatt volum.

REC har i likhet med de fleste US-baserte produsenter av solcelle-silisium i praksis vært utestengt fra det kinesiske markedet de siste kvartaler som følge av en pågående handelskrig mellom de to landene. Dette har tidligere medført at REC har stengt ned mye av sin produksjon på fabrikken ved Moses Lake i USA, og store lagre av usolgt silisium har bundet mye arbeidskapital. Det har vært knyttet usikkerhet til mulighetene for å få omsatt dette volumet uten tilgang til det kinesiske markedet.

Høyt salg fra lager

I forkant av Q1-rapporten var det ventet vi en produksjon på 1570 tonn polysilisium, noe mer enn konsensusforventningene på 1540. Fasit ble imidlertid hele 1937 tonn, 23% høyere enn våre forventninger. Produksjon for lager er dog sjeldent opprettholdbart over tid. Det var derfor positivt at også salget overrasket med større volum enn ventet. REC rapporterte 3857 tonn solgt, 19% mer enn konsensusforventningene .

En av hovedutfordringene for REC har vært å få solgt sitt produksjonsvolum, og nå ser vi altså at det skjer. Salg er høyere enn produksjon, lagre blir redusert og arbeidskapital frigis. Dette er positivt, men er det opprettholdbart?

Forventer oppstart av full produksjon fra annet halvår

REC Silicon guider nå en FBR-produksjon for 2016 på totalt 11.770 tonn (konsensus 9.420), og gjentar sin ambisjon om å gjenoppta full produksjon fra Q3 dersom de får solgt produksjonen utenfor Kina. CEO Tore Torvund sier de har inngått avtale for salg til produsenter i Taiwan og Sør Korea til priser som ligger under kinesiskprodusert silisium. Han sier dog at ikke hele volumet er solgt, men en «base load». Det legges til at dersom spotprisene øker kan REC endre prisene på disse kontraktene.

Blandet nytt i REC's guiding

Det er positivt at REC får solgt et produksjonsvolum som muliggjør gjenåpning av nedstengt kapasitet. At salget skjer til et nivå under markedspriser er noe mindre positivt. I forkant av Q1-rapporten har Pareto hatt en "Hold" anbefaling og et kursmål på 1,50 på REC. Etter Q1-tallene tar vi opp våre EBITDA estimater noe som følge av et høyere salgsvolum, som også reduserer cash-kostnadene for REC til ca USD 10/kg. På dagens prising ser vi allikevel liten oppside og beholder "hold", men hever det indikerte kursmålet til 1,70. 

Logg inn eller klikk her for full kommentar og detaljerte estimater fra analytiker Fredrik Steinslien.

Se selskapets egen presentasjon av kvartalstallene her.

Illustrasjonsbildet på toppen er fra Pixabay.

Denne artikkelen er laget av Pareto Securities AS (“Pareto”). Pareto fraskriver seg ethvert ansvar for bruk av innholdet. Investeringsbeslutninger gjort på bakgrunn av innholdet gjøres for egen risiko. For ytterligere informasjon om relevante definisjoner, metoder, risiki, interessekonflikter, ansvarsfraskrivelser mv, vennligst se våre nettsider www.paretosec.com.

Relaterte artikler:

REC ned til Hold etter kursdobling

25.04.2016 av Basert på analyse av Fredrik Steinslien

3 siste fra Pareto:

REC

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.