Gå til innholdet

Kjøp Atea

Vi starter analysedekning av Atea, nordens største IT-infrastruktur selskap, med en kjøpsanbefaling.

Atea er den ledende nordiske og baltiske leverandøren av IT-infrastrukturløsninger med inntekter på 31.2 milliarder kroner i 2016, og tilstedeværelse i 86 byer i Norge, Sverige, Danmark, Finland og Baltikum. Vi anslår at selskapet vil kunne opprettholde en langsiktig organisk inntektsvekst på ~ 5%, støttet av stordriftsfordeler og en stabil vekst på ~ 3% årlig i IT-infrastrukturmarkedet i Norden og Baltikum.

Videre tror vi at justert EBITDA margin kan forbedres til 5.0% i våre estimater for 2020, opp fra 3.6% historisk i 2016. Etter vår oppfatning bør dette kunne oppnås gjennom en kombinasjon av omsetningsvekst, relativt stabile bruttomarginer, samt kostnadsreduserende tiltak på tvers av hele organisasjonen, inkludert sentralisering av innkjøp og forsyningskjedefunksjoner.

Selskapet i sin nåværende form oppstod etter konsolideringen av de fire største IT-infrastrukturleverandørene i Norden og Baltikum i 2006-08; Ementor, Top Nordic, Atea og Sonex Group. Siden 2009 har Atea kjøpt mer enn 50 selskaper på attraktive verdsettelser, og derav økt topplinjen betydelig og sikret lokalt nærvær til kundene. I 2016 var Ateas markedsandel i de regionene hvor selskapet har tilstedeværelse ca. 18%, noe som er ca. 4x større enn sin nærmeste konkurrent, svenske Dustin Group. Selskapets størrelse gir betydelige fordeler når det gjelder forhandlingsmakt inn mot IT-leverandører, og muligheten til å vinne store offentlige rammeavtaler i et fragmentert marked.

Mens det nordiske IT-infrastrukturmarkedet gjennomsnittlig har vokst stabilt med 2.7% per år fra 2007-16, har Atea i samme periode levert en gjennomsnittlig organisk omsetningsvekst på ~ 5.5%. Med ~60% av sine inntekter fra offentlig sektor drar Atea fordel av fra strengere regelverk og initiativer fra myndighetene som driver digitalisering av offentlige tjenester. Vi tror at skiftet mot cloud computing representerer en forretningsmulighet for selskapet som en ledende systemintegrasjonsspesialist.

Mens konsensus sitt syn på Atea-aksjen er positivt, og antar en forbedring i EBITDA adj. marginen til 4.3% i 2019, mener vi at det skal være rom for ytterligere marginforbedringer. Vår antagelse om 4.0% gjennomsnittlig vekst i omsetningen fra 2016-2019e er stort sett i linje med konsensusforventningen på 3.7%. Vi regner imidlertid med en justert EBITDA'19e margin på 4.7%, noe som resulterer i en justert EBITDA i 2019e på 1.7 milliarder kroner, noe som er 9% over konsensusestimatet. Vi skiller oss fra konsensus i at vi tror på avtagende driftskostnader i prosent av omsetning ettersom selskapet vokser, mens konsensus tror derimot denne skal være flat.

Etter flere år med fokus på oppkjøp for å øke størrelsen til selskapet, har dagens ledelse skiftet fokus til først og fremst å forbedre driftsresultatet gjennom organisk inntektsvekst og strengere kostnadskontroll. Videre mener vi at tiltak for å øke salget av høymarginprodukter i kombinasjon med sentralisering av innkjøp og forsyningskjedefunksjoner for konsernet vil bidra positivt.

Vi tar opp dekning av Atea-aksjen med en kjøpsanbefaling og kursmål på 130 kroner. Ateas aksje handler for tiden til EV/EBITDA’17 9.6x, på våre estimater, noe som tilsvarer en 21% rabatt til en gruppe av sammenlignbare IT-infrastrukturselskaper (Bechtle, Computacenter, Dustin).

Etterspørselen etter IT-infrastruktur vokser stabilt, og Atea er den ubestridte markedsleder i Norden og Baltikum, spesielt innenfor leveranser til offentlig sektor. Som en topp 3-forhandler i Europa er Atea en viktig distribusjonspartner for de globale IT-leverandørene, noe som gir selskapet forhandlingsmakt på innkjøpspriser. Kombinert med sterk lokal tilstedeværelse og systemintegrasjonsekspertise, bør dette etter vår mening støtte god inntjeningsvekst.

Vi fremhever også utsikter til direkteavkastning fra utbytter på 6-7% i perioden fra 2017-19e ved dagens prising.

Fullstendig analyse og estimater: Atea - Lifting earnings towards the clouds

Kunder kan nå samle sine fond og aksjer hos Pareto, på vanlig konto eller den nye Aksjesparekonto. Med aktiv konto hos oss får du full tilgang til våre analyser og estimater på selskaper vi følger i Norge, Sverige og øvrige markeder. Analyser kan leses på nett, eller mottas på e-post umiddelbart bed publisering. Les mer om våre tjenester her, eller benytt vårt velkomsttilbud under. Registrering med bank-ID på 3 minutter.

Relaterte artikler:

Kongsberg med CEO Geir Håøy

2017-05-12 av Karl O. Strøm intervjuer CEO Geir Håøy i Kongsberg

Kjøp Østlandets nr.1 bank

2017-08-09 av Karl O. Strøm basert på analyse av Vegard Toverud og Sindre Sunde

3 siste fra Pareto:

atea

Meld deg på vårt nyhetsbrev

Ved å sende dette skjemaet samtykker du til at Pareto Securities kan sende deg nyhetsbrev. Du samtykker i tillegg til at vi lagrer ditt navn, telefonnummer og epost-adresse. Du kan lese mer om hvordan vi behandler personopplysninger i vår personvernerklæring.