Gå til innholdet

Statoil inn i Paretoporteføljen

Vi beholder 3 av aksjene fra november og tar inn 7 nye. En av de er Statoil, som er i en gunstig posisjon med årets utvikling i oljeprisen.

Det ser ut til å bli et år på det jevne for Paretoporteføljen, da vi pr. inngangen til desember har en utvikling omtrent på linje med referanseindeksen OSEBX (15,1% mot 16,5%). 2017 har vært preget av at de største aksjene også har vært sterkest, i Norge så vel som internasjonalt. Denne tendensen er et interessant tema for senere innlegg, men i Oslo kan man eksempelvis se dette gjennom at den enda smalere OBX indeksen (25 aksjer) er mer opp enn den brede OSEBX (18% vs 16,5%). Videre er det faktisk kun 6 av aksjene som inngår i indeksen som har utviklet seg sterkere enn indeksen selv. I kontrast har hele 9 av OBX-aksjene faktisk en negativ utvikling i 2017 ved inngangen til desember. Den "typiske" aksjen i utvalget (medianen) er opp kun 9,5%.

Innholdet i Paretoporteføljen velges ut månedlig gjennom at analytikerne som følger de enktelte aksjer nominerer de kandidater de mener kan være mest interessante for kommende måned. Deretter leder en diskusjon frem til denne månedes utvalg.

Desemberporteføljen

For årets siste måned beholder vi Flex LNG, Lerøy Seafood Group og Yara. Ut går Norwegian Air Shuttle, Schibsted B, Stolt-Nielsen, Wallenius Willhelmsen Logistics og XXL. Nye aksjer i porteføljen er Archer, Avance Gas, Golden Ocean, Kitron, Komplett Bank, Statoil og Subsea 7. En kort gjennomgang av hvert enkelt selskap kan man finne i porteføljerapporten for desember på denne link

Et av selskapene vi tar inn i porteføljen er Statoil. I Q3-oppdatering økte selskapet sin guiding for produksjonsvekst fra 5-6% til 6% og reduserte samtidig 2017 estimatet for kapitalinvesteringer fra 11 milliarder dollar til 10 milliarder dollar. Nylig annonserte Statoil også et kjøp av Totals andeler i Martin Linge og Garantiana feltene på attraktive betingelser, noe vi i seg selv verdsetter til 2,2 kroner pr aksje ved oljepris 50 dollar. 

Statoil er nå i rute til å levere mer enn 6 milliarder dollar (NOK 15 pr aksje) i fri kontantstrøm etter investeringer for både 2017 og 2018, antatt en 2017 gjennomsnittlig oljepris på 54 USD/fat for 2017 og 60 USD for 2018. Det er også mulig oppside i disse estimatene da oljeprisen for øyeblikket er 63 USD og en gruppe av OPEC/non-OPEC oljeprodusenter nettopp har blitt enig om å opprettholde de begrensede produksjonsnivåene i ytterligere 9 måneder utover tidligere avtalt. Vi har en kjøpsanbefaling på Statoil og et kursmål på 185, noe som impliserer en 8% fri cashflow yield.

Paretoporteføljen på e-post

Ønsker du å motta porteføljeendringene på e-post? Fyll ut skjemaet nederst på denne siden. Dette koster ingen ting, og du får porteføljeendringene før børsåpning den første handelsdag hver måned.

Toppbildet viser toppen av Asta Hansteen plattformen på vei inn Ølensvåg i november 2017. Fotograf Espen Rønnevik/Woldcam.

Kunder kan nå samle sine fond og aksjer hos Pareto, på vanlig konto eller den nye Aksjesparekonto. Med aktiv konto hos oss får du full tilgang til våre analyser og estimater på selskaper vi følger i Norge, Sverige og øvrige markeder. Analyser kan leses på nett, eller mottas på e-post umiddelbart bed publisering. Les mer om våre tjenester her, eller benytt vårt velkomsttilbud under. Registrering med bank-ID på 3 minutter.

3 siste fra Pareto:

stl

lsg

yar

gogl